Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice „Dan mimoza”

Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice „Dan mimoza”

Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice „Dan mimoza”

Predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Darinko Kosor nazočio je obilježavanju Nacionalnog dana borbe protiv raka vrata maternice pod nazivom „Dan mimoza“. Predsjednik je sudjelovao u prigodnoj prodaji grančica mimoza kojom tradicionalno svake godine započinje obilježavanje Europskog tjedna prevencije raka vrata maternice.

Svaki dan u Hrvatskoj jednoj se ženi otkrije rak vrata maternice, a gotovo svaki treći dan jedna žena umre od te vrste karcinoma. Najčešće obolijevaju žene između 35 i 49 godina, a u toj je dobnoj skupini rak vrata maternice drugi najčešći karcinom. Ovu hvalevrijednu kampanju, uz podršku  Grada Zagreba, Gradskog ureda za zdravstvo, organizira Hrvatska liga protiv raka u suradnji s udrugama Zdravka i Sve za nju.

Predsjednik Lige Damir Eljuga naglasio je važnost preventivnih ginekoloških pregleda koje bi svaka žena trebala obaviti barem jednom godišnje. Edukacijom i prevencijom pojavnost ove bolesti može se značajno smanjiti. Primjer su nam zapadnoeuropske zemlje, u kojima je njezina pojavnost znatno manja nego u Hrvatskoj.

Članovi Lige, zajedno s volonterima, na štandu na Cvjetnom trgu dijelili su građanima edukativne materijale i prodavali grančice mimoza po simboličnoj cijeni od 10 kuna, u čemu su im se pridružile i poznate osobe iz političkog i javnog života.

Prema podacima Registra za rak (HZJZ), od ove vrste karcinoma godišnje u Hrvatskoj obolijeva oko 350 žena, a umre ih oko stotinu.

S ciljem povećanja informiranosti i svijesti o važnosti sprječavanja, ranog otkrivanja i liječenja, od 25. do 31. siječnja tradicionalno će se obilježiti i Europski tjedan prevencije raka vrata (cerviksa) maternice.

Permalink

Pin It on Pinterest

Share This