UZ POLITIKU SUPROTSTAVLJANJA VANDALSKIM GRAFITIMA, ZAGREBU JE POTREBAN DIJALOG SA GRAFITERSKOM ZAJEDNICOM

UZ POLITIKU SUPROTSTAVLJANJA VANDALSKIM GRAFITIMA, ZAGREBU JE POTREBAN DIJALOG SA GRAFITERSKOM ZAJEDNICOM

UZ POLITIKU SUPROTSTAVLJANJA VANDALSKIM GRAFITIMA, ZAGREBU JE POTREBAN DIJALOG SA GRAFITERSKOM ZAJEDNICOM

Zagrebački HSLS gradonačelnika Milana Bandića podsjeća da postoje vandalski grafiti i grafiti umjetnosti. Upravo zbog isticanja suprotnosti i sam akcijski plan kojeg je Gradska skupština Grada Zagreba usvojila u ožujku 2015.,  nosi ime Akcijski plan suprotstavljanja vandalskim grafitima. Vandalski grafiti su loša stvar u našem gradu i u suprotstavljanju naspram njih nema i ne smije biti kompromisa.

Umjesto javnosti nedavno predstavljene Karte grafita Grada Zagreba, gradonačelnik Bandić trebao je predstaviti  Kartu vandalskih grafita Grada Zagreba. A umjesto, najave donošenja Odluke o zaštiti objekata od  grafita,  gradonačelnik je trebao najaviti Odluku o zaštiti objekata od vandalskih grafita.

Gradonačelnikovu izjavu od 3. travnja 2017. da živi za antigrafitiranje, također smatramo pretjeranom. Ne postoji niti jedan grad u Europskoj uniji koji provodi nultu toleranciju na grafite, postoji nulta tolerancija naspram vandalskih grafita, ali ne i naspram grafita umjetnosti.

U ožujku 2015. godine u raspravi o prijedlogu Strategije kulturnog i kreativnog razvitka Grada Zagreba 2015. – 2022.  u Gradskoj skupštini Grada Zagreba jedino se zagrebački HSLS zalagao da se grafiti umjetnosti prihvate i uvrste u Strategiju kao ulična umjetnost. Mišljenja smo da gradska uprava naspram građana treba poticati partnerstvo da njihov talent i kreativnost izvedemo na javne površine, jer kultura odnosno umjetnost ne ostvaruje se samo u kazalištima i galerijama. Za uživanje u grafitima umjetnosti nije nužno da uđete u galerijski prostor.

U ostvarivanju temeljnog prava umjetničke slobode i prava zaštite imovine, urbane metropole 21. stoljeća nastoje ostvariti suživot između gradske uprave i grafiterske zajednice.

Zagrebački HSLS od gradonačelnika Bandića traži da uvažava činjenicu da se najveća koncentracija uličnih umjetnika u Hrvatskoj nalazi upravo u Zagrebu, kao i da:

  1. uspostavi dijalog sa grafiterskom zajednicom Grada Zagreba,
  2. gradska uprava i grafiterska zajednica donesu  Kodeks ponašanja  grafiterske zajednice u Gradu Zagrebu,
  3. gradska uprava u suglasju sa grafiterskom zajednicom sačini registar slobodnih javnih površina koje će postati „Zagrebački zidovi“ ( tzv. kontrolirani zidovi ), na kojima će grafiterska zajednica slobodno moći izražavati svoja umjetnička djela bez straha od kaznenog i/ili prekršajnog progona,

Uvjereni smo da bi donošenjem Politike upravljanja grafitima i određivanjem lokacija tzv. „Zagrebačkih zidova“ na kojima će se  oslikavati  grafiti umjetnosti, uljepšali javne gradske površine umjetničkim izričajima, ostvarili  društvenu akciju i sredstvo smanjenja vandalizma u gradu.

Permalink

Pin It on Pinterest

Share This