Što god mislili o javnim toaletima oni predstavljaju važnu komponentu kulture življenja u gradu. Zagreb se može pohvaliti dugom tradicijom javnih toaleta. Zagreb je prije mnogih europskih gradova prepoznao važnost izgradnje javnih toaleta. Ipak, zagrebačka mreža javnih toaleta sastoji se od 26 toaleta raspoređenih u samo 6 gradskih četvrti, dok 11 gradskih četvrti nema javni toalet ( Novi Zagreb Istok i Zapad, Sesvete, Stenjevec, Trnje, Trešnjevka Jug i dr.) Od tog broja u četvrti Gornji Grad Medveščak nalazi se 13, u Donjem Gradu 5, Gornjoj Dubravi 4, Maksimiru 2, te po jedan javni toalet na Trešnjevci i Črnomercu. Samo devet javnih toaleta ima kabinu za osobe s invaliditetom, samo dva javna toaleta imaju automatsko čišćenje kabine, dok samo jedan javni toalet ima prostor za previjanje beba. Tri javna toaleta

Zagrebački HSLS gradskoj upravi predlaže izradu plana razvoja javnih toaleta za idućih pet godina:

1. Investirajte u izgradnju novih javnih toaleta u gradskim četvrtima gdje je to potrebno: Novi Zagreb, okretište Savski most, terminal Sesvete i dr.
2. Investirajte u poboljšanje i održavanje postojećih javnih toaleta (prilagodba osobama s invaliditetom i majkama s bebama – mogućnost da majke previju dijete),
3. Kreirajte i na web stranici grada postavite Digitalnu karta javnih toaleta i odgovarajuću aplikaciju za pametne telefone. Karta treba sadržavati osnovne elemente o svakom javnom toaletu: lokacija, radno vrijeme, opremljenost, dostupnost osobama s invaliditetom, majkama s bebama i dr.
4. Investirajte u odgovarajuću, građanima i turistima vidljivu signalizaciju javnih toaleta,
5. Investirajte u sigurnost javnih toaleta.

Imajući u vidu da je prošle godine u Zagrebu rođeno 11.000 beba, da imamo više od 17 posto stanovnika starijih od 65 godina, da je u tijeku ove godine, Zagreb posjetilo više od 1,5 milijuna posjetitelja, zagrebački HSLS zalaže se za mrežu dostupnih, inkluzivnih, čistih, sigurnih, besplatnih i ekološki odgovornih javnih toaleta kako bi se zadovoljile potrebe stanovnika i turista u Zagrebu.

Please follow and like us:
Follow by Email
LinkedIn
Share
Instagram