Gradska skupština Grada Zagreba počela je aktualnim satom , koji je otvorio  zastupnik HSLS-a Darko Klasić pitanjem završetka radova i veličine uloženih sredstava u projekt Velikog potoka nakon 10 godina od početka sanacije.

Na dnevnoj točci o rebalansu proračuna za  2017. vidljivo je da gradonačelnik nije realizirao gotovo ništa od kapitalnih projekata, a rebalansom proračuna za 2017. planirane rashode smanjio je zbog prikrivene zadušenosti grada i to upravo na stavkama koje se tiču ulaganja u projekte koji se čekaju godinama u Zagrebu. Švaljek je na sjednici Gradske skupštine uime Kluba gradskih zastupnika Nezavisne liste Sandre Švaljek i HSLS-a na rebalans proračuna Grada Zagreba iznijela tri osnovne zamjerke: neumjereno trošenje i gubitak fokusa na prioritete, nerealno planiranje prihoda te sužavanje manevarskog prostora za financiranje kapitalnih ulaganja zbog visoke razine zaduženosti.

Za šta nas zapravo Gradska uprava zadužuje pitanje je koje je gradskoj upravi postavio Darko Klasić  na  točci o novom kreditnom zaduženju Grada Zagreba za 250.000.000,00 kn .  S obzirom  na proračun od cca 8 milijardi kuna  kao i smanjenje realizacije i plana ulaganja u kapitalne objekte, ne postoje objektivni razlozi za podizanje novog kredita osim pokrivanja obaveza koji je gradonačelnik napravio u svojoj kampanji za novi mandat.

 Na sjednici Gradske skupštine raspravljalo se i o kontroverznom Lex šerifu, nacrtu izmjena i dopuna Zakona o lokalnoj i područnoj samoupravi.  Kao što je  i predloženo ispred klubova Nezavisne liste Sandre Švaljek- HSLS , Lijevog bloka, Kluba SDP-a i GLAS-a   donesen je  zaključak o neslaganju zagrebačke Gradske skupštine sa ovim prijedlogom Zakona. Darinko Kosor pozvao je sve gradske zastupnike koji su i zastupnici u Hrvatskom saboru da glasaju protiv kontraverznog zakona jer  ne vidi niti jednu pozitivnu stvar koji bi bila omogućena izmjenama Zakona o lokalnoj i područnoj  samoupravi osim povećanja moći i faraonskih ovlasti gradonačelnicima.  Konkretno u Zagrebačka  skupština bi se  potpuno obezvrijedila kao predstavnička tijelo građana  i izgubila bi uopće svrhu postojanja osim kao ukrasni dodatak tkz. demokraciji.  Ako Gradska skupština ne može  kontrolirati trošenje novca od strane Gradske uprave,  onda Skupština jednostavno više nema smisla zaključio je Kosor.

Darinko Kosor odbacio je bilo kakvu mogućnost i sudjelovanje zastupnika HSLS-a nekoj novoj većini koju bi predložio i vodio Milan Bandić  u Zagrebačkoj skupštini.

 

 

 

Please follow and like us:
Follow by Email
LinkedIn
Share
Instagram