Na  konferenciji za novinare, održanoj ispred crne prometne točke – autobusnog stajališta linije 101, na križanju ulica Pantovčak i Zelengaj, predsjednik HSLS-a Grada Zagreba i gradski zastupnik Alen Ostojić je rekao da se zagrebački HSLS priključio globalnoj akciji ČUVAJMO DJEČJE ŽIVOTE i potpisao UN Dječju deklaraciju za sigurnost na cestama #SaveKidsLives. Ostojić je istaknuo da je na izabranim političarima odgovornost da našoj djeci osiguraju sigurne ceste, te je pozvao Milana Bandića da se kao gradonačelnik grada prijatelja djece, priključi akciji i potpiše Dječju deklaraciju za sigurnost na cestama.

U ponedjeljak 7.rujna 2015. počinje nova školska godina 2015/2016. U 108 osnovnih škola krenuti će 58.584 učenika, među kojima i 8.123 prvašića. Oni će se naći u prometnoj Areni zajedno sa 400.000 automobila, 40.000 teretnih vozila, gotovo 25.000 mopeda i motocikla i 1.044 autobusa, kojima će upravljati 600.000 vozača. Svakodnevni jutarnji promet porasti će do 20 posto, rekao je Ostojić.
On je pozvao sugrađane da pojačaju osjećaj osobne odgovornosti i sudjelovanje u prometu prilagode novonastalom stanju.Pomognimo učenicima,budimo tolerantni, ispravljajmo njihove greške i ne dopustimo da itko strada u našem gradu. Učinimo sve da spriječimo ono što ionako ne želimo. Da bi smo u tome uspjeli Ostojić je istaknuo da se moraju poduzimati nove inovativne i učinkovite akcije, kojima se sigurnost djece u prometu može dodatno unaprijediti.

Zagrebački HSLS gradonačelniku Milanu Bandiću i gradskoj upravi predlaže:

1. Na mreži prometnica kojima se djeca svakodnevno kreću na putu do škole, pokretanje projekta Sigurnih pravaca kretanja djece do škola. Sigurni pravci kretanja u svijetu se razvijaju kao međunarodni pokret koji teži kreiranju sigurnih i održivih vidova kretanja za djecu. Zagreb nema niti jedan stručno projektiran siguran pravac kretanja djece do škola.

2. Pokretanje pilot-projekt ZAGREBAČKOG PEDIBUSA. Pješački školski autobus ima za cilj da kod djece koja idu u niže razrede osnovne škole promiče ekološki prihvatljiva ponašanja, zdrav način života i jača samopoštovanje učenika. Radi se o poticanju šetnje na putu od kuće do škole, a sve uz pratnju volontera, nekog od roditelja i/ili djedova i baka, uz osiguranu stručnu pomoć grada.

3. Kreirajte i na web stranici grada postavite ZONA 500 – Digitalna karta prometne sigurnosti oko svih osnovnih škola u Zagrebu. Jednim klikom na Internetu roditelji će moći vidjeti postojeću prometnu infrastrukturu oko škola. Također moći će dati prijedloge mjera za poboljšanje postojeće infrastrukture. U zoni 500 metara od školskih vrata roditelji bi mogli vidjeti i sve prometne prekršaje koji su se dogodili.

Na kraju, predsjednik zagrebačkog HSLS-a Alen Ostojić je istaknuo da puni vjere u odgovornost svih nas, učenicima poglavito prvašićima, želi sretan početak dolazeće školske 2015/2016 godine. Djelujmo preventivno i čuvajmo dječje živote!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Please follow and like us:
Follow by Email
LinkedIn
Share
Instagram