”Jedini smisao mog rada je u nastojanju da se osigura prava, ljudska, pravedna i slobodna zajednica – za sve i svugdje; zajednica koja raznolikost ne samo podnosi, nego joj se i raduje upravo onako, kako se graditelji katedrale u Chartresu raduju, kad iz raznobojnih stakala slažu svoje vjerničke rozete. Tako radostan i tako raznolik svijet – to je moj san! Ako zbog njega moram biti suđen, ja na to pristajem jer bez tog sna ni ja, ni moje djelo nemamo nikakvog smisla’(Iz završne riječi obrane Vlade Gotovca sa suđenja u Zagrebu, 1981.).

Na današnji dan prije 12 godina napustio nas je Vlado Gotovac, velikan hrvatske i HSLS-ove povijesti te moralna vertikala koja je zauvijek zadužila hrvatski narod svojom borbom za slobodu temeljenu na idealima prava, istine i morala.

Obilježavanje  je počelo polaganjem vijenaca na grob Vlade Gotovca na Mirogoju. Cvijeće i vijence položili su obitelj Vlade Gotovca, izaslanstvo Instituta Vlado Gotovac i KIC-a, izaslanstvo HSLS-a predvođeno predsjednikom HSLS-a Darinkom Kosorom, izaslanstvo Matice hrvatske predvođeno predsjednikom Matice hrvatske Igorom Zidićem, izaslanstvo Hrvatskoga Sabora ispred kojeg je vijenac položio Jozo Radoš, te izaslanstva PEN-a i Drušva hrvatskih pjesnika.

Obilježavanje godišnjice smrti nastavilo se skupom o Vladi Gotovcu i njegovom djelu u prostorijama Matice Hrvatske. Prisutne su pozdravili Simona Šandrić Gotovac, predsjednica Instituta Vlado Gotovac, Zrinka Vrabec Mojzeš, savjetnica Predsjednika Republike Hrvatske za društvene djelatnost, Igor Zidić, predsjednik Matice hrvatske, te predsjednik HSLS-a Darinko Kosor.

Nakon uvodnih govora uzvanika mladi liberali HSLS-a, Ivan Bertović, Dina Lacko, Blaženka Petrović i Boris Savić u svojim izlaganjima su pokazali kako vrijednosti koje je zastupao Vlado Gotovac nisu zaboravljene i žive i danas u mladim naraštajima.

Dragi Vlado, hvala ti na svemu što si učinio za Domovinu i za HSLS i sjećanje koje si nam ostavio.

Please follow and like us:
Follow by Email
LinkedIn
Share
Instagram