U novom broju Nacionala predsjednik HSLS-a Zagreba Darko Klasić  komentirao aktualna zbivanja na hrvatskoj  i gradskoj političkoj sceni.

Nekoliko isječaka iz velikog intervjua u Nacionalu:

NACIONAL: Iz platforme Možemo! i zagrebačkog SDP-a komentiraju da je cilj svih napada na novu gradsku vlast izazivanje političke krize u Zagrebu i ponovljeni izbori za Gradsku skupštinu, kojima bi svrha bila smanjiti broj njihovih zastupnika i time otežati poziciju Tomislava Tomaševića. Pritom kažu da na realizaciji tog plana s HDZ-om rade ljudi koji su bili bliski s pokojnim gradonačelnikom Bandićem. Ima li u ovome istine?

Zbog lošeg iskustva s Bandićem normalno je da se nova vlast nalazi pod povećalom i nas opozicije i javnosti. HSLS je bio oporba Bandiću u prošlom sazivu Skupštine, oporba smo i sada te se dosljedno zalažemo za kvalitetno upravljanje gradom u korist građana. Iako smo oporba, aktivno pratimo ponašanje gradske vlasti i dat ćemo podršku za kvalitetne poteze, poput prodaje nepotrebne imovine i njezina aktiviranja u korist građana, ali ćemo isto tako upozoravati na sve ono što nije zdravorazumska politika, kao što su namjere smanjivanja stipendija, na što smo odmah reagirali, ili povećanja cijena komunalnih usluga dok god u nabujalom i otuđenom Zagrebačkom holdingu i birokraciji ima prostora za uštede i efikasnije upravljanje. Nažalost, netransparentnost djelovanja i proračun gotovo jednak onom Bandićevu upućuju na to da nakon puno galame, priče i obećanja nema djela.

NACIONAL: U prošlom mandatu zastupnika u Gradskoj skupštini bili ste žestoki kritičar Milana Bandića, koliki su razmjeri kriminala počinjeni za njegove vladavine u Zagrebačkom holdingu i Gradu Zagrebu i kako se pljačkalo Zagrepčane?

O razmjerima lošeg upravljanja Milana Bandića Zagrebom najbolje govori podatak da je imao za vrijeme svoje vladavine na raspolaganju proračun veći od 22 milijarde dolara, a svi građani glavnog grada Hrvatske još uvijek nemaju uveden vodovod i kanalizaciju. Komunalna infrastruktura godinama nije održavana, a prometna infrastruktura je potkapacitirana. Zato Zagreb i njegovi građani nemaju više vremena za eksperimente i promašaje, nego svi očekujemo da se proračun, koji je 10 puta veći od splitskog, stavi hitno u funkciju rješavanja komunalnih problema grada te poreznog rasterećenja građana i poduzetnika.

NACIONAL: Zašto je osnovan Zagrebački holding, kako danas tim mastodontom upravljati, je li potrebna njegova potpuna rekonstrukcija i što bi ona podrazumijevala?

Zagrebački holding osnovan je kako bi građani dobili efikasniju i jeftiniju komunalnu uslugu. Nažalost, Holding je postao sve suprotno tomu, mastodontska preskupa struktura i mjesto političkog uhljebljivanja koja guši Zagreb i njegove građane. Dosad su za svoj novac građani Zagreba uglavnom od Holdinga dobivali loš gradski prijevoz, lošu infrastrukturu, ulice prepune smeća i niz korupcijskih afera. Građani Grada Zagreba očekuju od Holdinga što kvalitetniju i jeftiniju komunalnu uslugu, a sadašnja gradska uprava nastavlja s dosadašnjom neuspješnom praksom okrupnjivanja gradskog mastodonta. Umjesto da započne s prodajom trgovačkih društava u okviru Holdinga koje ne pružaju komunalne usluge i stvaraju gubitke, gradska uprava i dalje pripaja nova trgovačka društva koja su dugogodišnji gubitaši.

Više na portalu Nacionala

 

Please follow and like us:
Follow by Email
LinkedIn
Share
Instagram