U Zagrebu je postavljeno prvih devet defibrilatora na devet najfrekventnijih mjesta u gradu. U drugoj fazi predviđeno je njihovo postavljanje u velikim trgovačkim centrima, bazenima, nogometnim stadionima, kino dvoranama. Ukupno ih se u gradu planira postaviti više od 100 kazao je danas u Gradskoj ljekarni na Trgu Josipa bana Jelačića, na predstavljanju projekta zagrebačkih defibrilatora pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Zvonimir Šostar. Svake godine u Zagrebu od iznenadnog zastoja srca umre oko dvije tisuće ljudi, dok svaka minuta kašnjenja u pružanju pomoći smanjuje šansu za preživljavanje do 10%. Defibrilatori rade automatski.Snimaju srčani ritam i određuju je li potreban električni šok Sve upute volonter laik dobiva na hrvatskom jeziku. Svaki od defibrilatora povezan je telefonskom vezom sa zavodom za hitnu medicinsku pomoć, a otvaranjem ormarića u kojem se smješten defibrilator automatski se uspostavlja veza i locira mjesto poziva te se u najkraćem roku šalje na mjesto nesreće, ekipa hitne pomoći.

Inicijator postavljanja defibrilatora na javnim površinama grada, gradski zastupnik Alen Ostojić (HSLS) kazao je da je inicijativom koju je dao gradonačelniku Bandiću u ožujku prošle godine na aktualnom satu Gradske skupštine, slijedio rezultate dobre prakse brojnih europskih metropola koji razvijaju projekt defibrilatora. Ostojić je istaknuo da grad svojim stanovnicima šalje snažnu poruku da mu je stalo do njih i da će se defibrilatorima boriti protiv srčanih udara. Ostojić je riječima stare židovske mudrosti „Tko spasi jedan ljudski život, spasio je cijeli svijet“, pozvao na izgradnju snažne zagrebačke mreže volontera laika koju bi prvenstveno trebali činiti sami građani. Kao mali znak zahvale na realizaciji njegove inicijative Ostojić je gradonačelniku Bandiću umjesto imenovanja ambasadorom srca, poklonio zagrebačko licitarsko srce.

Direktorica korporativnih komunikacija partnera zagrebačkih defibrilatora, mobilnog operatera VIPneta Dubravka Jusić kazala je da su osmislili tehničko rješenje koje pridonosi brzini cijelog procesa dojave hitnoj službi na kojem mjestu je potrebna medicinska intervencija.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić zahvalio se inicijatoru projekta zastupniku Ostojiću i svim učesnicima na realizaciji projekta defibrilatora sa nadom da ostanu“ najlošija investicija grada“ . Ljudski život nema cijenu, zagrebački defibrilatori bit će ponos ovog grada, zaključio je Bandić.

Nakon prigodnih riječi, održana je prezentacija projekta u tzv. stvarnom okruženju nesreće. Prikazan je slučaj rušenja prolaznice, intervencije volontera laika, poziva hitnoj putem telefonske veze hitnoj, rukovanje defibrilatorom do dolaska ekipe hitne pomoću u roku od 3 minute.

Please follow and like us:
Follow by Email
LinkedIn
Share
Instagram