I država i grad moraju odmah provesti reviziju i nadzor prije nego što se lošim upravljanjem u KB-u Sveti Duh ugrozi zdravlje Zagrepčanki i Zagrepčana

Povodom nedavnih propusta u zdravstvenom sustavu, u okviru kojeg većina građana ipak dobiva kvalitetnu i savjesnu uslugu koju pružaju zdravstveni djelatnici dužni smo upozoriti i na određene moguće nedostatke u sustavu koji mogu dovesti do smanjenja kvalitete zdravstvenih usluga u  Gradu Zagrebu.

Zna li gradonačelnik Tomislav Tomašević da je u proteklih 8 mjeseci u bolnici Sveti Duh, kojom upravlja Grad Zagreb, očigledno napravljeno više propusta u upravljanju kojima se oštećuje zagrebački proračun te koji mogu također dovesti do smanjenja kvalitete usluga unatoč svom radu i trudu zdravstvenih djelatnika. U proteklih nekoliko mjeseci je, pored netransparentnog rada uprave bolnica, podneseno nekoliko prijava kojima se ukazuje na moguća pogodovanja, zlouporabe položaja i ovlasti te nabave roba i usluga bez javnog natječaja, od kojih je pojedine supotpisala i njegova zamjenica Danijela Dolenec. Ne dovodeći u pitanje eventualnu kaznenu odgovornost, koju moraju ocijeniti državno odvjetništvo i policija, nedvojbena je šteta nastala upravljanjem pod rukovodstvom bolnice koje je izabrala gradska uprava. Rezultat takvog upravljanja vidljiv je iz poslovanja bolnice Sveti Duh u razdoblju od siječnja do-srpnja 2022., a iz kojeg proizlazi manjak u iznosu od 52 milijuna kuna, pri čemu, ako se izuzme sanacija koju je provela država, taj manjak ostvaren tijekom sedam mjeseci iznosi 77 milijuna kuna. Nažalost, primjetan je i trend povećanja nabave robe i usluga bez javnog natječaja, a obustavljen je i postupak javne nabave financiranih decentraliziranim sredstvima RH koja se odnosi na uređaje kojima se građanima Grada Zagreba i Republike Hrvatske osigurava najveća moguća razina zdravstvene zaštite u slučajevima u kojima je nužna, osobito u području neurologije s ciljem smanjenja smrtnih slučajeva kao posljedica moždanog udara.

Darko Klasić je u ime HSLS-a Grada Zagreba pozvao Ministarstvo zdravstva da provede upravni nadzor, a Gradski ured za unutarnju reviziju i kontrolu da preispita rad zagrebačke javne ustanove KB Sveti Duh.

Također je pozvao gradonačelnika Tomislava Tomaševića te gradski ured za zdravstvo da se hitno uključe u otklanjanje zapreka normalnom funkcioniranju javne zdravstvene ustanove u vlasništvu grada, neovisno o tome jesu li odluke uprave bolnice, ravnateljice  i zamjenice gradonačelnika posljedica nesnalaženja, nemara ili nezakonitog postupanja. Dosadašnji rad zasigurno nije u skladu s interesima bolnice kao ni njezinih djelatnika ni pacijenata.

 

Kristijan Jelić, zastupnik u Gradskoj skupštini istaknuo je da građani očekuju konkretne poteze i planove Grada za ublažavanje energetske krize.

 Vladin paket mjera za ublažavanje cijena energenata očekujemo do kraja ovog tjedna, ali očekujemo i plan mjera za ublažavanje posljedica energetske krize i u našem Gradu Zagrebu.

Građani očekuju konkretne poteze i planove koji bi unijeli nadu u bolje sutra !

Pozdravljamo što je već u srpnju Gradska vlast uvela pojedine mjere štednje, kao što su smanjenje hlađenja zgrade Gradske uprave, ali bez dodatnih mjera bojimo se da nas čeka teška zima.

Velika većina gradova u EU je već izradila paket mjera, a pozitivne primjere imamo i u RH na primjeru Grada Bjelovara koji je predložio niz mjera za ublažavanje energetske krize kao što su: oslobađanje dijela komunalne naknade, oslobađanje plaćanja naknade za postavljanje terasa poduzetnicima, sufinanciranje ugradnje solara i dizalica topline i obećanje da neće poskupljivati komunalne usluge kao poduzetnicima tako i građanima.

Potrebno je hitno požuriti za provedbom programa izgradnje sunčanih elektrana, zatim pojačati energetsku obnovu zgrada javne namjene i omogućiti građanima sufinanciranje dijela troškova za energetsku obnovu, krenuti sa redukcijama u radu gradskih fontana i svesti na minimum potrošnju električne energije i plina u zgradama javne namjene nakon radnog vremena.

Uštede i redukcije moraju započeti sa zgradom Gradske uprave i Gradske skupštine kako bi pokazali solidarnost sa građanima Grada Zagreba koji sve to na kraju krajeva i plaćaju !!

Please follow and like us:
Follow by Email
LinkedIn
Share
Instagram