Dojenje je jedna od najljepših i najvažnijih funkcija koje žena ostvaruje nakon rođenja djeteta. Majka se za čin dojenja treba pripremiti prije samog poroda ali treba imati puno znanja, strpljenja i potpore, da bi uspješno dojila.

Grad Zagreb je donio niz mjera koje  promoviraju dojenje a obuhvaćene su  Programom promicanja i unaprjeđenja dojenja u zajednici za razdoblje 2015.-2017., usvojenog na sjednici Gradske skupštine u veljači 2015. godine. Program podržavamo ali želimo istaknuti da neke mjere nisu provedene.

Zagrebački HSLS javno podržava dojenje u javnosti s obzirom na važnost dojenja za rast i razvoj djece. Smatramo da je potrebno napraviti snažniji iskorak i pokrenuti nekoliko akcija kako bi majke dojile svoju djecu  bilo kada i bilo gdje.

Alena Ostojića, gradski zastupnika HSLS-a i predsjednik GO HSLS-a Grada Zagreba i liječnica obiteljske medicine, dr. sc. Tanje Pekez – Pavliško, predsjednica Odbora za zdravstvo HSLS-a Grada Zagreba predložili su gradonačelniku da :

  1. Motivirajte poslodavca na potporu i podršku majkama koje su se s porodiljnog na posao vratile nakon 6 mjeseci,
  2. U Program promicanja i unaprjeđenja dojenja u zajednici za razdoblje 2015. – 2017. uključite poslovnu zajednicu,
  3. Povećajte ukupan broj savjetovališta za dojenje,
  4. Otvorite web stranicu i aplikaciju za pametne telefone o svim značajkama dojenja, najčešćim pitanjima, savjetima ali i točnim lokacijama s mogućnošću dojenja i previjanja djeteta (trgovački centri, dućani, hoteli, restorani, javne institucije, dječja igrališta i parkovi)
  5. Na svim centralnim dječjim igralištima u 17 gradskih četvrti postavite klupe za dojenje s ergonomskim dodatkom za previjanje djeteta,
  6. U centralnoj Gradskoj ljekarni na Trgu Josipa bana Jelačića postavite klupu za previjanje djeteta s osnovnim besplatnim sredstvima za previjanje,
  7. U sve akcije vezane uz dojenje u zajednici kroz partnerski odnos uključite  učenike/ice medicinskih škola, škola za primalje te studente/ice Medicinskog fakulteta,
  8. Uvedite nagradu  „Dojenje je zakon“ kojom će te jednom godišnje npr. u danima Svjetskog tjedna dojenja, nagraditi  trgovački centar, trgovinu, poduzeće, instituciju i dr. koja ima najbolje uređeni prostor namijenjen dojenju i previjanju djeteta,
  9.  Sa svih 570 dječjih igrališta na javnim površinama Grada Zagreba odmah uklonite pepeljare za cigarete i pretvorite ih u  oaze oslobođene od pušenja, duhanskog dima i opušaka.

U vrijeme kada se Hrvatska bori sa sve manjim brojem rođene djece, omogućavanje dojenja i dojenja u javnosti je jedan od malih koraka koji poboljšavaju kvalitetu života roditelja.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Please follow and like us:
Follow by Email
LinkedIn
Share
Instagram