Populističko proširenje pješačkih zona bez sveobuhvatnog višerazinskog rasterećenja prometa paralizirat će centar grada.

 Pješačke zone koje  koristi  nekolicina  građana u centru, istovremeno ih izolira od ostatka grada, a  proizvode prometni kolaps na razini cijelog grada. Ovo nisu rješenje, nego amaterizam i urbanističko kockanje. Ovakva parcijalna rješenja napraviti će trajnu i dugoročnu štetu povratku  života nakon potresa  u centar Zagreba te dovesti  do  dodatnog odlijeva stanovnika iz centra Zagreba na rubne dijelove grada a sam centar grada postati će samo stara kulisa  Zagreba bez sadržaja.

Zagreb MORA rasteretiti centar grada, ali za to je potrebno napraviti  niz  stvari prije toga  – od izgradnje javnih  garaže na rubovima širega centra do izrade  prometne studije koja će jasno reći kako se prometno opterećenje može rasporediti kao i  najbitnije – jačanja   javnog prijevoza!

Smatramo da građane ne zanimaju navodne ‘dobre namjere’ i ukrasna politika, nego PROMIŠLJENA, TESTIRANA i ODRŽIVA RJEŠENJA.  Rješenja, a ne kaos. Konkretni sadržaj, a ne pretenciozna forma i prazna ideologija.

Također se zalažemo  za uvođenje zelenih prometnih politika u Zagrebu ali ne možemo  podržati ovakva besmislena  rješenja.  HSLS Grada Zagreba traži  od Gradske uprave ozbiljnu javnu raspravu kao i  izradu adekvatne prometne studije  prije donošenja ovakvih odluka jer ovakve ishitrene odluke mogu samo napraviti  trajnu štetu životu i gospodarstvu centra grada , istaknuo je Darko Klasić .

Gradski zastupnik Kristijan Jelić  osvrnuo se na podneseni izvještaj gradonačelnika Tomislava Tomaševića o izvršenju  proračuna za 2021. godinu koji vješto prikriva najlošije izvršenje malih komunalnih akcija u povijesti grada koristeći provjerene alate zamagljivanja stvarnog stanja financija grada iz radionice bivšeg gradonačelnika Milana Bandića.  Gradonačelnik se pohvalio na prošloj sjednici Gradske Skupštine da izvršenje Proračuna Grada Zagreba za 2021. godinu ima najmanji deficit u zadnjih pet godina, ali je zaboravio kazati da je uzrok tome potpuno zaustavljanje investicija i povijesno najmanja realizacija malih komunalnih akcija u Gradskim četvrtima. Navesti ću samo par primjera, pa tako za izvanredno održavanje tramvajske pruge rezervirano je u 2021. godini 39 milijuna kuna, a realizirano je 2.85 milijuna kuna odnosno samo 7,3 %, zatim za gradnju javnih zelenih površina i građevina javne namjene planirano je bilo 38 milijuna kuna, a izvršeno je 14,5 milijuna što iznosi 38,3 %. Potrebno je bilo racionalizirati poslovanje, ali ovakvim načinom ušteda kroz nerealiziranje programa i planova održavanja Grada Zagreba radi se izravna šteta gospodarstvu i kvaliteti života naših sugrađana što je nama u HSLS-u neprihvatljivo.

 

Povodom Dana grada Zagreba , predsjednik HSLS-a Zagreba Darko Klasić čestitao je svim Zagrepčankama i Zagrepčanima dan našeg grada, te istaknuo da svaki grad treba pripadati svojim građanima , a da bi tome moglo biti tako preduvjet je transparentna uprava koja od građana ništa ne krije i kvalitetno im služi .

Please follow and like us:
Follow by Email
LinkedIn
Share
Instagram