Prema  prijedlogu gradskog zastupnika HSLS-a Alena Ostojića, Gradska uprava usvojila je inicijativu prema kojoj bi redari prilikom kontrole vozila automatski provjeravali je li vozilo registrirano. Prema podacima Hrvatskog ureda za osiguranje (HUO), krovne udruge osiguravateljske branše, čak je 10 posto vozila koje se voze po Zagrebu neregistrirano. Svake godine između pet i deset osoba pogine u prometnim nesrećama zbog neispravnih vozila. Realizacija ovog projekta vrlo jednostavna te ne košta puno, samo je potrebno dogovoriti koordinaciju nekoliko službi. Prometno redarstvo koje je pod Gradom Zagrebom trebalo bi koristi bazu podataka HUO iz koje bi se vidjelo je li vozilo registrirano. Ukoliko vozilo nema valjanu registraciju automatski bi se obavijestila Policijska uprava zagrebačka koja bi preuzela slučaj.

Služba prometnih redara, koja je oformljena krajem prošle godine, zadužena je za provođenje određenih segmenata Zakona o sigurnosti u prometu na području grada kojih ih je oformio. Oni su preuzeli djelokrug kojim se prije bavila prometna policija, a riječ je o kažnjavanju vozača koji su nepropisno parkirani na ulicama, križanjima, pješačkim prijelazima, mjestima rezerviranim za invalide…

Prometni redari prilikom obilaska terena, kada zamijete nepropisno parkirano vozilo ukucavaju tablicu u mali kompjuter kako bi ispisao kaznu. Prema Ostojićevom prijedlogu kada bi se upisala tablica vozila dodatni program bi odmah provjerio je li to vozilo upisano u bazu podataka registriranih vozila HUO-e čime bi se vidjelo uredno obavilo tehnički pregled. Ukoliko navedene tablice ne bi bilo u bazi podataka, automatski bi se obavijestila policija koja bi preuzela slučaj.

Please follow and like us:
Follow by Email
LinkedIn
Share
Instagram