Situacija u Zagrebu i Hrvatskoj je ozbiljna, to ne treba skrivati i hoće li postati još ozbiljnija ovisit će ponajviše o nama i gradskim i državnim službama. Tim koji vodi Hrvatsku u ovoj kriznoj situaciji pokazao je dosada ozbiljnost i kompetentnost. Komuniciraju sve bitne razvoje događaja i poruke koje šalju usklađene su s najnovijim znanstvenim spoznajama te nemamo razloga sumnjati u njihovo djelovanje, nego im trebamo pomoći ako to možemo.

Gradska uprava grada Zagreba nažalost kao i u dosadašnjem djelovanju prilikom rješavanja problema Zagrepčana (počevši od gospodarenja otpadom pa do upravljanja komunalnom infrastrukturom) ponovno djeluje sporo i sa zakašnjenjem, vrlo često nedosljedno i politikanski, te unosi dodatnu konfuziju. Najnoviji primjer politikanstva upravo su prozivanja koja je Nacionalnom stožeru civilne zaštite uputio pročelnika Ureda za upravljanje hitnim situacijama Pavle Kalinić iako sama gradska upravna tijela nisu u proteklih mjesec i pol dana shvaćala ozbiljnost problema te u skladu s tim djelovala. Podsjetit ćemo Vas samo na činjenicu da su predstavnici grada od početka naznaka epidemije slali preporuke građanima o nužnosti održavanja higijene primjenom luga te na izjavu samog pročelnika gradskog Ureda za upravljanje u hitnim situacijama – „Ja sam otišao ća, u avionu sam, idem za München i od tamo letim za San Francisco i boli me kurac” – što samo po sebi najviše govori o dosadašnjem djelovanju gradske uprave. Istodobno gradska uprava u proteklih šest tjedana ništa značajnije nije poduzela da pripremi i opremi na vrijeme osobnom zaštitnom opremom zdravstvene djelatnike zagrebačkih zdravstvenih ustanova, koji su „prva linija obrane“, te su zbog toga i danas zagrebačke zdravstvene ustanove loše opskrbljene i opremljene zaštitnom opremom.
Na prijedlog Gradskog ureda za zdravstvo u nedjelju, 15. ožujka 2020., održana je konstituirajuća sjednica Stožera Grada Zagreba za pripremu i usmjeravanje aktivnosti za suzbijanje širenja bolesti uzrokovane koronavirusom, COVID-19, te je njegovo osnivanje kao i odluke koje su donesene preporučljivi postupci u pravom smjeru u kojim je Zagreb već trebao djelovati.
Za naš zdravstveni sustav važno je da broj oboljelih ne raste prebrzo kako bi naši zdravstveni djelatnici mogli pružati kvalitetnu medicinsku skrb i njegu svim oboljelim osobama.
Klub zastupnika HSLS-a i Vladimira Ferdeljija predložio je, smatrajući da je javnozdravstveni interes u smislu sprečavanja širenja koronavirusa u Hrvatskoj najvišeg prioriteta te ujedno vodeći računa o zdravstvenim rizicima za gradske zastupnike, predstavnike gradskih upravnih tijela i predstavnike javnog priopćavanja, da se sljedeća sjednica Gradske skupštine, na kojoj je u pravilu prisutno više od stotinu osoba, kao i sjednice njezinih radnih tijela odgode za mjesec dana.

Neshvatljiva je ustrajnost Predsjedništva Gradske skupštine kao i gradonačelnika na održavanju sjednice Skupštine Grada Zagreba u ovakvim okolnostima ako promišljaju odgovorno i žele djelovati preventivno istaknuo je Darko Klasić predsjednik Kluba zastupnika HSLS-a i Vlsdimira Ferdeljija.

Please follow and like us:
Follow by Email
LinkedIn
Share
Instagram