Posljednjih dana svjedoci smo medijske invazije Gradonačelnika Milana Bandića koji, nakon katastrofalne paralize u otklanjanju šteta opasnih po život, pokušava ostaviti dojam da drži konce u rukama te da zna i razumije kako valja upravljati obnovom porušenog glavnog grada kojeg, u šestom mandatu, ostavlja u stanju Potemkinovog sela. No, dojam vara jer se obnovom ne može upravljati bez odgovarajućih zakona a on zakone namjerava čekati, objavio je jučer na jednoj od svojih konferencija za tisak, „ako treba dvije godine“. U međuvremenu, dok on „čeka“ dvije godine, torbari  po Gradu kupuju gdje što stignu a onda će, u maniri „spontane eklektike“ graditi novi i još ljepši bijeli Zagreb grad dok je Gradonačelnik „na čekanju“. Kako bi se paraliza sustava još više zakomplicirala Gradonačelnik je već počeo bez nadzora dijeliti donacijska sredstva preko lokalne samouprave tj. vijeća gradskih četvrti, o čemu se HSLS očitovao priopćenjem 14. 04 .2020. Usporedo s tim je  za danas, 17. 04. 2020.  sazvao sastanak nekog „smokvin list“ Savjeta koji će u širokom „plenumskom“ formatu raspravljati o obnovi grada Zagreba tako da „izgleda“ kao da ga savjetuju stručnjaci.

  HSLS drži da je ovakav način upravljanja procesom obnove neodrživ i neprihvatljiv. HSLS poziva državne institucije da se hitno uključe u proces obnove Grada Zagreba osnivanjem Zavoda za obnovu Zagreba, na isti način kako je nekoć, nakon katastrofalnog potresa u Dubrovniku, osnovan Zavod za obnovu Dubrovnika. Zavod za obnovu Zagreba mora biti u većinskom vlasništvu države i to 55% u vlasništvu države i 45% vlasništvu grada. HSLS traži da na čelo tog Zavoda dođe stručnjak, arhitekt i urbanist* u visokom znanstveno-nastavnom zvanju, koji je stranački neovisan. HSLS traži od Vlade RH da takav Zakon donese po hitnoj proceduri i da time prekine stihiju i agoniju obnove grada Zagreba.

HSLS ističe da obnovi grada Zagreba valja pristupiti fazno s precizno razrađenim uvjetima financiranja. Zbog toga  HSLS poziva Vladu RH i Grad Zagreb da osnuju stručno tijelo koje će osmisliti i javnosti predložiti održiv model financiranja obnove grada Zagreba koji se mora definirati Zakonom. Taj Zakon o financiranju, također valja donijeti po hitnom postupku a najkasnije do zadnjeg zasjedanja Sabora RH u srpnju. Zbog svega toga danas je potpredsjednica HSLS-a Saša Poljanec Borić zatražila od svih odgovornih aktera, da se prekine s jalovim pričanjem i dogovorima te da se izradi oba zakona pristupi na organizirani način, stručno i bez odgađanja.

Please follow and like us:
Follow by Email
LinkedIn
Share
Instagram