Potpredsjednik HSLS-a Grada Zagreba Darko Klasić podnio je prijavu Sanitarnoj inspekciji Državnog inspektorata te zatražio da služba hitno poduzme odgovarajuće mjere kako bi se utvrdilo mogu li škole uopće provoditi nastavu s obzirom na koronavirus.

Jedna od preventivnih mjera širenja bolesti uzrokovanih korona virusom redovito je pranje ruku sapunom i vodom te pojačana higijena. U medijskim objavama proteklih dana pojavile su se informacije da u pojedinim zagrebačkim škola nema ni tople vode ni sapuna te da u pojedinim školama sanitarni čvorovi nisu adekvatno održavani (nedostatak toaletnog papira, potrgane daske na zahodskim školjkama i neispravne instalacije). U takvim okolnostima pojedine zagrebačke škole ne ispunjavaju osnovne higijenske uvjete i samim time ne mogu u potpunosti kvalitetno provesti preporuke postupanja u odgojno-obrazovnim ustanovama u pogledu specifičnih mjera zaštite u vezi s nCoV bolestima, koje je 28. 2. 2019. izdao Hrvatski zavod za javno zdravstvo, posebice dio preporuka koji se odnosi na opće mjere zaštite. Uostalom, nedostatak osnovnih higijenskih potrepština u školama problem je kojim se i inače ugrožava javnozdravstveni interes, a osobito u okolnostima trenutačnog širenja spomenute zaraze.

 S druge strane, gradske službe nisu poduzele nikakve mjere kojima bi se utvrdilo stvarno stanje stvari te o njemu obavijestila javnost. Štoviše, gradonačelnik Grada Zagreba najnovijom je preporukom upućenom učenicima da ruke peru lugom i kritikom upućenom medijima da neosnovano šire paniku potvrdio da Grad Zagreb uopće ne namjerava poduzeti odgovarajuće mjere, zbog čega je razvidno da je ugrožen javnozdravstveni interes u smislu Zakona o Državnom inspektoratu u dijelu koji se odnosi na sanitarnu inspekciju.

Građani su već navikli da od gradonačelnika ne očekuju odgovornost, transparentnost i polaganje računa kad je riječ o javnim gradskim financijama. Međutim,  ovotjednim izjavama i neukusnim pošalicama gradonačelnik ne samo da je prekoračio granice dobrog ukusa, nego je i izravno ugrozio javno zdravlje, a osobito sigurnost učenika.

 Stoga sam kao HSLS-ov zastupnik u Gradskoj skupštini danas podnio prijavu Sanitarnoj inspekciji Državnog inspektorata te zatražio da inspekcijske službe hitno poduzmu odgovarajuće mjere predviđene zakonom kako bi se utvrdilo mogu li zagrebačke osnovne i srednje škole provoditi nastavu s obzirom na ozbiljnost situacije u vezi s novonastalim mjerama prevencije i suzbijanja širenja zaraze korona virusom te kako bi se rad škola hitno uskladio s važećim sanitarnim i javnozdravstvenim uvjetima.  Očekujem da nadležne inspekcijske službe hitno postupe u skladu sa zakonom te javnost informiraju o poduzetim mjerama, a mi ćemo u HSLS-u svakako pratiti daljnji razvoj ove situacije.

HSLS smatra da je jedna od zadaća odgovorne i racionalne politike točno i potpuno informirati javnost kako bi se u ovakvim situacijama izbjegla nepotrebna panika, pri čemu informacije o pravom stanju stvari trebaju biti osnove za racionalne politike kojima se ponajprije jamči ispunjavanje mjerodavnih standarda koji se odnose na zdravlje i sigurnost građana.

Please follow and like us:
Follow by Email
LinkedIn
Share
Instagram