Na današnji je dan prije 25. godinu pisana je povijest, i obilježen je početak teškog razdoblja stvaranja Republike Hrvatske . Dan državnosti u Republici Hrvatskoj je praznik koji se obilježava 25. lipnja, na dan kada je 1991. godine Hrvatski sabor donio Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske proglašavajući Republiku Hrvatsku samostalnom i neovisnom državom. Tim činom, Hrvatska je pokrenula postupak razdruživanja od drugih jugoslavenskih republika i zatražila međunarodno priznanje.
Nekoliko sati kasnije identičnu je odluku donijela i Skupština Slovenije. Neposredno nakon toga jugoslavenska vojska napala je Sloveniju, a 3. srpnja jugoslavenski tenkovi ulaze u Baranju. Počela je okrutna agresija na Hrvatsku u kojoj će pasti tisuće žrtava, a deseci tisuća ljudi napustit će svoje domove.

 S ponosom obilježavamo današnji dan i odajemo priznanje svima koji su podnijeli žrtvu kako bi se ostvario i u potpunosti definirao višestoljetni ideal slobodne i nezavisne Republike Hrvatske. Ti dani neka nam budu podsjetnik i putokaz u stvaranju pravedne, slobodne i jedinstvene Hrvatske, ponosno istaknimo Hrvatski stijeg na našim kućama i pokažimo poštovanje prema svojoj zemlji i u krvi izvojevanoj slobodi i neovisnosti.

HSLS Grada Zagreba čestita Vam Dan državnosti Republike Hrvatske !

Please follow and like us:
Follow by Email
LinkedIn
Share
Instagram