Zagreb treba odrediti strateški ključne projekte kojima će upravljati. Kvatrić, Zagrepčanka, Gredelj, Nada Dimić, Paromlin, Hipodrom, Zagrebački velesajam, odnosno cjelokupan Zagreb na Savi, neki su od mogućih prostora u pogledu kojih postoji prilika za privlačenje privatnih ulaganja u okviru transparentnih međunarodnih natječaja i na temelju konzultacija s građanima.

Takvim pristupom izbjegle bi se ovakve ishitrene odluke kojima se prvo nude u svrhu prodaje poslovni prostori koji su u funkciji i čiji najmoprimci uredno ispunjavaju svoje obaveze, dok u isto vrijeme imamo više od 500 poslovnih prostora koji nisu u funkciji i svakodnevno nam stvaraju dodatne troškove.

Zašto grad prioritetno ne prodaje prostore koji mu stvaraju trošak, a tek onda one koji su u funkciji??

 

U cilju što kvalitetnijeg upravljanja gradom, HSLS Grada Zagreba predlažio je  gradonačelniku Tomislavu Tomaševiću da se omogući pristup javnoj internetskoj bazi odnosno registru stambenih i poslovnih nekretnina u vlasništvu grada Zagreba koje nisu u funkciji aktivnog korištenja.

 

Gradonačelnik uporno nastavlja s uspostavom paralelnog sustava upravljanja u Zagrebu, pa je na tom tragu i osnivanje radne skupine za gospodarenje otpadom. U obrazloženju se navodi da je glavna zadaća radne skupine osmišljavanje novog koncepta gospodarenja otpadom u Gradu Zagrebu.

Poznato je da koncept proizlazi iz nacionalnih planskih i strateških dokumenata koje Grad Zagreb mora prihvatiti. Dodatni problem predstavlja to što već postoji tvrtka u vlasništvu grada (ZCGO) koja je osnovana da implementira već postojeći koncept na temelju već izrađene studijsko-projektne dokumentacije i ishođene dozvole za sortirnicu i kompostanu.

Pri tome je također problematično to što su većina  imenovanih članova radne skupine  aktivisti bez iskustva u vođenju projekata, pa se postavlja pitanje na koji način oni mogu pomoći stručnjacima u ZCGO? Oni prema našem mišljenju mogu samo biti uteg oko vrata i unazaditi ono što je dosad postignuto.

 

HSLS grada Zagreba pita Tomislava Tomaševića znači li to da će Zagreb baciti u vjetar više od 50 milijuna kuna, koliko je grad uložio u pripremu postojećeg koncepta??

 

Pozivamo gradonačelnika da konačno skupi hrabrosti, podvuče crtu i krene u realizaciju projekata za koje je već izrađena projektna dokumentacija jer u protivnom nećemo realizirati sredstva iz EU fondova i vrlo je vjerojatno da ćemo plaćati skupe penale koji su predviđeni ako ne ostvarimo zadane ciljeve.

Please follow and like us:
Follow by Email
LinkedIn
Share
Instagram