U godini kada je Dječja bolnica Srebrnjak potpisala najveći infrastrukturni projekt iz zdravstva i znanosti u Hrvatskoj u vrijednosti od 60 milijuna eura događa se smjena ravnatelja koji je cijeli projekt pokrenuo i realizirao. Upitne razloge i odluke kojima gradska uprava navodi kao razloge smjenjene ravnatelja Dječje bolnice Srebrnjak dr. Bore Nogala bilo je upoznato i Upravno vijeće bolnice koje je imenovano odlukom gradonačelnika kao i predsjednica upravnog vijeća prof. Stavljenić Rukavina i zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Jelena Pavičić-Vukičević . Za odluke koje gradska uprava smatra štetnima za rad Dječje bolnice Srebrnjak smatramo da je onda i odgovorno Upravno vijeće Dječje bolnice Srebrnjak sukladno podzakonskim i zakonskim aktima suodgovorno, zajedno s ravnateljem, kako za uspješan rad i poslovanje bolnice, tako i za eventualni neuspješan rad i neuspješno poslovanje.
Ono što zabrinjava je vremenski trenutak kada je Dječja bolnica Srebrnjak u srpnju ove godine potpisala najveći infrastrukturni projekt iz zdravstva i znanosti kao i način i razlozi smjene , što dovodi u pitanje prave razloge smjene ravnatelja Srebrnjaka.
Odluka o razrješenju ravnatelja Dječje bolnice Srebrnjak prije isteka mandata zasnovana na nalazu Gradskog kontrolnog ureda, a koju je donijelo Upravno vijeće, sporna. Ista je donesena na temelju Statuta Dječje bolnice Srebrnjak koji se, unatoč zakonskom roku, nije uskladio s novim Zakonom o zdravstvenoj zaštiti. Naime, na dan spornog razrješenja ravnatelja niti Statut niti sastav Upravnog vijeća Dječje bolnice Srebrnjak nije bio usklađen s novim Zakonom o zdravstvenoj zaštiti. Gradska uprava nije uskladila statute bolnica kojih je osnivač Grad Zagreb sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti iako je od njegove primjene prošlo već skoro godinu dana a zadnji vremenski rok za usklađivanje statuta je bio 30.lipanj 2019. godine te je samim time sama odluka zapravo zakonski nepravovaljana . Kakvu poruku time šaljemo prema EU kao i budućim europskim projektima u Republici Hrvatskoj.

Please follow and like us:
Follow by Email
LinkedIn
Share
Instagram