I dok u 21. stoljeću ekološka pitanja i ekološki problemi postaju sve dominantnija tema u svakodnevnom životu, s nevjericom smo primili vijest kako Grad Zagreb nakon 21 godine rada “ZELENOG TELEFONA”, prestaje financirati ovaj projekt ZELENE AKCIJE. Riječ je o projektu koji je od početka rada primio preko 20.000 prijava građana o različitim oblicima devastacije okoliša na području svih 17 gradskih četvrti. Rješavajući te slučajeve Zelena akcija često je propitkivala, kritizirala, ukazivala i i pokušavala utjecati na negativne postupke Gradske uprave vezane uz gospodarenje otpadom, zaštitu zelenila, prenamjenu zemljišta i sl, što cijenimo pozitivnim.
Razvoj Grada Zagreba mora biti usklađen s odgovornošću izabranih političara prema sadašnjim i budućim naraštajima, uvažavajući pri tome ekološka i etička načela, s fokusom na opstanak i očuvanje prirode.
Zagrebački HSLS smatra da je doprinos ZELENOG TELEFONA u rješavanju gorućih, ekoloških problema u gradu nemjerljiv te da ZELENI TELEFON predstavlja prepoznatljivu, kvalitetnu sponu između građana i gradske uprave u rješavanju ekoloških problema.
Imajući u sjećanju riječi Pape Ivana Pavla II koji je još 1990. godine izrekao rečenicu : „Ekološka kriza je ponajprije kriza morala i zbiljski prijezir spram čovjeka”, zagrebački HSLS traži brzo i promišljeno djelovanje gradske uprave u kojem nikakvi elementi pritisaka na ZELENU AKCIJU ne smiju postojati.
Zaštita zdravlja ljudi, očuvanje prirode i ljudskog okoliša spadaju u temeljne vrednote ustavnog poretka Republike Hrvatske, te je svatko dužan u sklopu svojih ovlasti i djelatnosti, osobitu skrb posvećivati njihovoj zaštiti.
Stoga, apeliramo na gradonačelnika Milana Bandića da odmah ukine odluku o nefinanciranju Zelenog telefona, nastavi s financiranjem te time omogući dalji rad ZELENOG TELEFONA.

Please follow and like us:
Follow by Email
LinkedIn
Share
Instagram