Koalicija HSLS i HSS Grada Zagreba, uz potporu g. Vladimira Ferdeljija kao kandidata za gradonačelnika Grada Zagreba  pokrenula je potpisivanje peticije “Za niže cijene vode, odvoza smeća i parkiranja u Gradu Zagrebu”. Peticija je prvi korak , nakon kojega će zastupnici kluba HSLS i HSS-a u Gradskoj skupštini pokrenuti zahtjev  gradonačelniku za smanjenje režija u Gradu Zagrebu. Kroz previsoke cijene vode, odvoza smeća i parkiranja, Zagrebački holding i gradska uprava svoje gubitaka prebacila je  na građane Grada Zagreba, tako da smo danas svijedoci da građani Grada Zagreba koji leži na velikim vlastitim zalihama pitke vode plaća jednu   od najviših cijena prostorng metra vode u Republici Hrvatskoj. Cijene vode, odvoza smeća i parkiranja ovise isključivo o kvalitetnom upravljanju komunalnim sustavom te političkim odlukama i volji. Peticijom se želi cijenu kubika vode vratiti na 11 kuna, odvoz smeća naplaćivati prema količini umjesto prema kvadraturi nekretnine i smanjiti cijene parkinga na otvorenom i u javnim garažama.

Sadašnjom cijenom kubika vode (13,50 kn) građani plaćaju greške Gradske uprave i Zagrebačkog holdinga te dugogodišnje neulaganje u obnovu vodovodne mreže kao i preusmjeravanje sredstava namjenjenog sanaciji vodovodne mreže u druge  projekte.

Što se tiče odvoza smeće, napominju kako je Zakonom o otadu propisano da se odvoz smeća mora  naplaćivati prema količini.  Zagrebački holding krši zakon i to ne čini! Sadašnjih 0,88 kuna po metru kvadratnom ide na štetu većine građana Grada Zagreba. U ozbiljnim europskim gradovima otpad se odvaja za reciklažu i za proizvodnju energije. U našem Gradu otpad se zakopava u zemlju i od njega se stvara potencijalni ekološki problem.

Cijene parkirnih karata u prvoj zoni želi se smanjiti s 10 na 8 kuna po satu, u drugoj s 5 na 4 kune, a u trećoj zoni 2 kune bez vremenskog ograničenja. Predlažu da se i cijene parkiranja u garažama podijele na tri zone te da budu niže od parkiranja na otvorenom.

Među prvima peticiju su potpisali Vladimir Ferdelji, nezavisni kandidat za gradonačelnika Zagreba, Darinko Kosor, predsjednik HSLS-a, Nenad Matić, HSS-ov kandidat za zamjenika gradonačelnika i Alen Ostojić, predsjednik GO HSLS-a.

Potpisi građana prikupljat će se na sedam lokacija u Gradu Zagrebu u vremenskom periodu od 3. do 6.10.2012. godine i to na slijedećih sedam lokacija u Gradu Zagrebu,

– Jelačić plac

– Glavni kolodvor – izlaz kod pothodnika

– ZET-ov terminal na Črnomercu

– Tržnice Trešnjevka, Utrine i Dubrava

– Sesvete

Pozivamo sve građane Grada Zagreba da nam pruže potporu na navedenim lokacijam, i omoguće  klubu zastupnika HSLS-HSS u Gradskoj skupštini Grada Zagreb podlogu za kvalitetan zahtjev gradonačelniku za smanjenje navedenih režija.

Please follow and like us:
Follow by Email
LinkedIn
Share
Instagram