Darko Klasić, predsjednik GO HSLS-a i saborski zastupnik Gradske skupštine Grada Zagreba  i Kristijan Jelić zastupnik u Skupštini grada Zagreba 6.listopada 2021. održali su konferenciju za medije. 

 Iako smo očekivali da će upravljanje Zagrebačkim holdingom postati transparentno i otvoreno prema javnosti, nažalost je i dalje prekriveno velom tajnosti, a sve informacije iz Holdinga prenosio  nam je , umjesto predsjednika ili članova uprave Zagrebačkog holdinga  sam gradonačelnik.

Na zadnjoj sjednici Skupštine grada Zagreba nedolazak članova Uprave Zagrebačkog holdinga na predstavljanje financijskog izvještaja  Holdinga  gradonačelnik je konstatirao da to ionako nije njihovo izvješće??

Gradonačelniče, predsjednika i člana uprave  Zagrebačkog holdinga ste odabrali bez javnog natječaja. Oni su vaš izbor i njihovi rezultati su vaši rezultati. A koji su to rezultati? Je li krenulo ozdravljenje Zagrebačkog holdinga ili je još bolesniji nego je bio?

Građani Grada Zagreba očekuju od Holdinga što kvalitetniju i jeftiniju komunalnu uslugu, dok gradska uprava nastavlja s dosadašnjom neuspješnom praksom  stvaranja gradskog mastodonta. Gradska uprava umjesto da započne s prodajom trgovačkih društava u okviru Holdinga koje ne pružaju komunalne usluge i stvaraju gubitke, predlaže pripajanje i novih. Zbog toga je HSLS na protekloj sjednici glasao protiv proširenja Holdinga i pripajanja dugogodišnjeg gubitaša AGM-a – trgovačkog društva koje pruža uslugu izdavaštva.  Osim što ovakva proširenja  posljedično utječu na povišenje cijena komunalnih usluga građanima, riječ je i o nelojalnoj konkurenciji na slobodnom tržištu koje puni gradski proračun.

Dok se gradonačelnik bavi  kadroviranjem u Holdingu, niz gradskih institucija strpljivo čeka da gradska uprava počne funkcionirati i donositi potrebne odluke. Zagrebačke osnovne, srednje škole i vrtići, od šestog mjeseca ove godine nisu dobile ni kunu za plaćanje režija i svakodnevnih obaveza, a gradski vrtići mjesecima kasne s podmirivanjem obveza prema svojim dobavljačima.

Prepoznajući financijske probleme grada, zaposlenici tih gradskih ustanova svakodnevno improviziraju kako bi osigurali neometan rad obrazovnog i odgojnog sustava u Zagrebu.

Stoga, većinu ravnatelja zagrebačkih obrazovnih ustanova treba pohvaliti za izniman trud i snalažljivost  u ovakvim uvjetima rada, gdje su prepušteni sami sebi.

Shvaćamo da uzrok financijskih problema Zagreba izravno utječe na rješavanje velikog dijela problema i funkcioniranje Gradskog ureda za obrazovanje ali nam je neshvatljivo ne donošenje izvršnih odluka gradske uprave koje su nužne za nesmetani rad školstva u Zagrebu.

Iako je grad Zagreb još 9. kolovoza raspisao natječaj za članove školskih odbora, oni do danas nisu izabrani. S obzirom na to da svi školski odbori zagrebačkih škola do 7. listopada trebaju donijeti program i plan rada za ovu školsku godinu, neimenovanjem članova školskih odbora od strane grada Zagreba  izravno blokira i utječe na legitimnost rada upravnih tijela zagrebačkih obrazovnih ustanova, za koje je izravno nadležan sam grad.

Iznimno je važno da gradska uprava posloži prioritete svojeg rada te su neprihvatljivi svaki zastoj i neodlučnost u pogledu donošenja odluka.

Zato gradska uprava i gradonačelnik Tomislav Tomašević za ovaj „izostanak s nastave“ ne može dobiti od HSLS-a ispričnicu i ocjenu „opravdano“.

Neshvatljiva nam je i odluka gradske uprave o štednji i ograničavanju besplatnog prijevoza za đake osnovnih škola.

 Ovaj problem  je posebice izražen u prigradskim naseljima i podsljemenskoj zoni, gdje je komunalna infrastruktura deficitna te često bez izgrađenih  nogostupa. Naši školarci od prvog do četvrtog razreda koji se nalaze na udaljenosti manjoj od 3,5 km od škola, a starijih uzrasta do 5 km, ne ostvaruju pravo na besplatni prijevoz te su prisiljeni pješice ići u školu po često  neuređenim i neosvijetljenim  zagrebačkim cestama. To je neprihvatljivo, osobito s obzirom na količinu novca koju građani prisilno izdvajaju za ZET . Za taj novac svi bi građani Zagreba trebali imati besplatan prijevoz, i  NE Možemo štedjeti na sigurnosti djece u prometu.

 HSLS grada Zagreba nada se da će gradska uprava  ukazivanje na probleme shvatiti kao konstruktivnu kritiku i mogućnost za popravni ispit. Svi smo strpljivi i čekamo, ali vrijeme u Zagrebu ističe i nemamo previše vremena za eksperimentiranje  i ne donošenje odluka.

Please follow and like us:
Follow by Email
LinkedIn
Share
Instagram