HSLS Ogranak Maksimir će od 07. do 12. lipnja organizirati peticiju za uklanjanje azbestnog krova i sanaciju odnosno izgradnju nove zgrade Osnovne škole „A.G.Matoš“ u zagrebačkom naselju Ravnice. Iako je korištenje azbesta u mnogim državama zabranjeno zbog opasnosti za zdravlje ljudi, krov, dio pročelja te vanjski zidovi sportske dvorane ove škole izgrađeni su upravo od toga opasnog materijala. Zgrada je napravljena kao montažna još 1968. godine, a dio krovišta je saniran prije pet godina i to opet azbestnim pločama. Školu pohađa oko 600 učenika čiji su roditelji zabrinuti za njihovo zdravlje i zgroženi činjenicom da njihova djeca moraju živjeti ispod azbestnog krova.

Iako azbestne ploče same po sebi ne mogu uzrokovati bolest, uglavnom je riječ o dotrajalim materijalima iz kojih se diže prašina, a koje mogu biti kancerogene. Stručnjaci kažu da je dovoljno udahnuti samo jednu česticu koja se može uhvatiti za pluća i izazvati karcinom.

Škola već godinama upozorava Gradske vlasti na opasnosti koje azbest znači za djecu, ali i za sve stanare u blizini škole. Gradnja nove škole bila je planirana za 2009. godinu, međutim sve je stalo zbog nedostatka novca u Gradskom proračunu.

Azbest nije i jedini problem dotrajale škole. Montažna zgrada ima rok trajanja pa krov prokišnjava za jakih kiša, otpadaju prozori, a problem je i loša kanalizacija koja se često zaštopa pa se dio zahoda vrlo često ne može koristiti.

HSLS će skupljene potpise predati Uredu gradonačelnika, putem svojih zastupnika u Gradskoj skupštini postaviti pitanje zanemarivanja ovog gorućeg problema te tražiti da obnova, odnosno gradnja nove škole uđe u plan investicija Grada za iduću godinu.

Potpisi za peticiju će se početi skupljati na javnoj tribini “Hrvatska kakvu želimo i možemo imati” u utorak,07.06. u 18,00 sati u velikoj dvorani mjese samouprave Maksimirska naselja u Ravnicama.

Please follow and like us:
Follow by Email
LinkedIn
Share
Instagram