Zagreb, 21. listopada 2021.

HSLS Grada Zagreba objavljuje medijsko priopćenje
Povodom modela Tomislava Tomaševića u pogledu prodaje poslovnih prostora, kojim se „cementira” dosadašnji klijentelizam, diskriminira i izravno nanosi šteta Zagrepčanima

HSLS: Prodaja imovine da, ali ne „odabranima”, nego onima koji ponude najviše – to je interes građana Grada Zagreba

Darko Klasić, predsjednik zagrebačkog HSLS-a i saborski zastupnik, i Kristijan Jelić, zastupnik HSLS-a u Skupštini Grada Zagreba podržavaju prodaju imovine u vlasništvu Grada, ponajprije prodaju poslovnih prostora. Grad nije i ne treba biti poduzetnik, on ne može stvoriti stvarnu dodanu vrijednost, stoga nema potrebe da u vlasništvu ima poslovne prostore koji su proteklih godina bili jedno od glavnih žarišta korupcije i klijentelizma. Na to smo upozoravali i u prošlom sazivu Skupštine, pa smo načelno pozitivno reagirali na najavu gradonačelnika Tomaševića o prodaji barem dijela poslovnih prostora u gradskom vlasništvu.

HSLS smatra da Grad Zagreb treba kvalitetno ispunjavati svoju osnovnu ulogu jedinice lokalne samouprave, odnosno biti na usluzi građanima, stvarati kvalitetno životno okruženje te institucionalne uvjete za rast blagostanja, inteligentno se baviti zdravstvom, školstvom, prometom, socijalnom zaštitom, a ne biti korumpirana kvazitvrtka koja se bavi iznajmljivanjem poslovnih prostora. To je posao za poduzetnike, a ne za gradove i općine.

Iako se zakonom omogućuje da se prostor proda izravno najmoprimcima koji se trenutačno nalaze u njemu i koji su tijekom proteklih 5 godina uredno ispunjavali ugovorne obveze, model koji predlaže Tomislav Tomašević i vladajuća koalicija neprihvatljiv je zato što upravo oni koji su na netransparentan i protutržišni način došli do tih prostora sada dobivaju i pravo prvokupa, čime se diskriminiraju svi ostali poduzetnici koji mogu dati poštenu i propisnu ponudu za navedene prostore.

Iako je zakonski dopušten, predloženi način nije jedini mogući, a njime će se izravno oštetiti već posrnuli gradski proračun. Umjesto da se iskoristi prilika te se prodajom poslovnih prostora maksimalno poveća korist za Zagrepčanke i Zagrepčane, primjerice, nadmetanjem u kojem mogu sudjelovati sve zainteresirane osobe, i time pomogne saniranju financija Grada, ovako se samo ‘cementira’ Bandićev klijentelistički model jer u njegovu okviru opet postoje povlašteni poduzetnici i svi drugi. To je za nas Liberale neprihvatljivo, to nije javni interes i neće pomoći ozdravljenju Grada Zagreba, nego će dodatno gušiti njegove građane.

Please follow and like us:
Follow by Email
LinkedIn
Share
Instagram