Iako HSLS grada Zagreba već preko šest mjeseci upozorava gradske službe o nastalom nelegalnom odlagalištu otpada na području Savice-Šanci kao i neadekvantom postupanju sa tim otpadom, Grad Zagreb je krenuo sa saniranjem odlagališta tek nakon  upoznavanjem javnosti od strane medija.  Brojne prijave građana, 22 intervencije u proteklih godinu dana  Vatrogasne postrojbe grada Zagreba zbog nekontroliranih požara i niz  policijskih  očevida  nisu gradskoj upravi bile dostatne da pravovremeno reagiraju. Nažalost ta reakcija i sada je djelomična , građani nisu dobili odgovore o krivcima za nastanak tako velikog odlagališta.

Nažalost iako najveće nelegalno odlagalište  Savica-Šanci nije jedino. Na tiskovnoj konferenciji zagrebačkog HSLS-a  Vladimir Andrić  upozorio je kako se ne izvršava odluka skupštine Grada Zagreba  o uklanjanju divljih odlagališta iz zona sanitarne zaštite zagrebačkih vodocrpilišta za što je Grad predvidio 1.500.000,0 kn. Napomenuo je kako HSLS kontinuirano upozorava na problem divljih odlagališta baš oko vodcrpilišta jer se iza takvog odnosa zagrebačkih vlasti prema vodocrpilištima možda kriju drugi interesi koji nisu i interesi građana Grada Zagreba.

Branko Cindro je istaknuo na primjeru divljih odlagališta i odlagališta opasnog gudronskog otpada na Savici neadekvatnost zagrebačkog plana gospodarenja otpadom. Također je upozorio da divlja odlagališta nastaju kontinuirano i da nije moguće da nadležne službe nisu znale za ilegalno odlaganje otpada koje se odvijalo uglavnom pod okriljem noći. Smatra da se krivci za nastanak ovakih odlagališta mogu pronaći budući je otpad odlagan i na privatnu parcelu čiji je vlasnik poznat.

Mirko Budiša je pozvao gradske službe, inspekcije zaštite okoliša te policiju da se ozbiljnije pozabave s divljim odlagalištima otpada i onima koji ih stvaraju.Istaknuo je kako pojedinci naplaćuju nezakonito odlaganje otpada te na kriminalni način devastiraju prostor, ugrožavaju okoliš, prije svega podzemne vode i jedinstveni zagrebački zaštićeni prirodni rezervat na Savici.  Također, rekao je kako su ti pojedinci spaljivali otpad a radi se glomaznom, medicinskom i drugom otpadu ugrožavajući zdravlje ljude na ovom prostoru  kako bi dobili dodatni prostor za navoženje novog otpada. Podsjetio je kako je samo  u prošloj godini  JVP GZ intervenirala 22 puta u gašenju požara na ilegalnim odlagalištima na Savici. Smatra  da je vrijeme da se tim pojedincima prestane gledati kroz prste i da se svaki sljedeći pokušaj stvaranja ilegalnih odlagališta drastično kazni.Budiša je podsjetio kako je HSLS više puta tražili da se započne s sanacijom odlagališta opasnog gudronskog otpada Savica –Šanci. Na ovom odlagalištu je odloženo više desetaka tona opasnog gudronskog i drugog otpada što predstavlja izravnu prijetnju vodocrpilištu Strmec koje se nalazi na oko 400-500 m zračne linije udaljenosti  i putem kojeg se opskrbljuje pitkom vodom cijeli istočni dio Grada Zagreba.  Prava katastrofa bi bila da onečišćene otpadne vode sa ovog odlagališta uslijed potresa ili nekih drugih okolnosti dopru do ovog vodocrpilišta.

Istaknuo je kako problem divljih odlagališta i odlagališta opasnog gudronskog otpada treba biti obrađen i u PGO- Grada Zagreba, što sada nije bio slučaj, te naglasio kako je Pešćenica kao gradska četvrt dodatno opterećen i muljem iz uređaja za obradu otpadnih voda.

HSLS grada Zagreba  predlaže gradskoj upravi  da pod hitno napravi vlastiti akcijski plan za upravljanje s muljem po kojem će postupati te tražimo hitne odgovore o krivcima i odgovornim osobama za nastanak divljeg odlagališta otpada Savica – Šanci.

 

Please follow and like us:
Follow by Email
LinkedIn
Share
Instagram