Potpredsjednica zagrebačkog HSLS-a Saša Poljanec Borić ukazala je da je HSLS inicirao definiranje koridora u Donjem gradu kako bi se omogućila nastava u tamošnjim školama nakon potresa u proljeće 2020. godini.

Također je zatražila  žurno rješavanje problema potresom teško oštećene betonske konstrukcije na stambenoj, Fabrisovoj zgradi u Vukovarskoj ulici.

– Smatramo kako bi to što prije trebale riješiti nadležne institucije, odnosno država, jer se radi o iznimnom zahvatu skidanja 150 tona teške konstrukcije s te zgrade u širem središtu grada – istaknula je Poljanec Borić.

– Sigurno je da država koja ima vojnu inženjeriju može brzo pristupiti rješavanju tog problema. Nije vrijeme za duge institucionalne procedure, vrijeme je za zdravi razum i hitno određivanje prioriteta i djelovanje u korist sigurnosti svih građana – naglasila je.

Podsjetila je kako je nakon proljetnog potresa vrlo brzo riješen problem oštećenih tornjeva zagrebačke katedrale te potresom oštećenog tornja sisačke katedrale. Ocijenila je kako je Donji grad samo srce Zagreba i Hrvatske i upozorila da se ne smije dopustiti njegovo odumiranje.

Gradski zastupnik HSLS-a u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Vlado Andrić izvijestio je kako su oporbeni skupštinski zastupnici, na SDP-ov prijedlog, dali zahtjev gradonačelniku Bandiću za sazivanjem izvanredne sjednice o dodjeli pomoći 4,5 milijuna kuna potresom pogođenim građanima Siska i Petrinje.

Ustvrdio je kako su pojedini sustavi u Republici Hrvatskoj zakazali a prvenstveno jedinice lokalne samouprave, ali da nisu zakazali ljudi, prije svega građani koji su pomogli unesrećenima.

– Zagrebačka Gradska organizacija HSLS-a u najkraćem roku skupila je 10.000 eura i kupila dva kontejnera za potresom stradale građane. Kroz sustav civilne zaštite i mjesne samouprave, vijećnici mjesnih odbora i gradskih četvrti dali su svoj doprinos pomoći građanima Petrinje i Siska – istaknuo je Andrić.

Naglasio je kako zagrebački HSLS ukazuje na pogreške i propuste što se treba činiti u gradu Zagrebu i Republici Hrvatskoj. Podsjetio je kako su iz HSLS-a prilikom donošenja gradskog proračuna 8. prosinca prošle godine upozoravali na nedostatna novčana sredstva predviđena za Ured za upravljanje hitnim situacijama i da se samo 20-ak dana kasnije dogodio potres u Zagrebu, Sisku i Petrinji. To što prije treba ispraviti, poručio je Andrić.

Član Vijeća gradske četvrti Donji grad Alan Lohert  podsjetio je kako je još u svibnju prošle godine zagrebački HSLS predložio inicijativu za sigurne koridore u tom dijelu grada kako bi se građani učinili manje nesigurnima, “jer ne mogu biti sigurni u potpunosti”. Prijedlog je podržalo Vijeće gradske četvrti i upućen je u Ured gradonačelnika i Gradski ured za prostorno uređenje.

– Također smo predložili da se dronom snimi stanje krovišta okrenutih prema ulicama i pročelja zgrada i o tome izvijesti nadležni gradski ured te da Gradska uprava obavijesti građane koje su zone sigurne za kretanje. Od tada je prošlo osam mjeseci, a nitko još nije odgovorio na taj zahtjev – upozorio je Lohert.

Please follow and like us:
Follow by Email
LinkedIn
Share
Instagram