Zagrebački HSLS počinje s online anketiranjem građana o njihovim stavovima o politikama povezanima s pandemijom koronavirusa.

Radi se o prvoj u nizu anketa koje zagrebački HSLS provodi promičući nove oblike interakcije između politike i građana u kontekstu sve fluidnijih (online) komunikacijskih kanala pomoću kojih glasovi građana mogu znatno učinkovitije utjecati na oblikovanje politika posredstvom novih participativnih (internetskih) platformi.

Važno je napomenuti da su sve ankete anonimne, a rezultati će se također redovito obrađivati i objavljivati na navedenim platformama. Baš kao što je to slučaj i s HSLS-ovim političkim projektom transparentnosti, ovaj najnoviji projekt participativnog sukreiranja politika primjer je još jedne afirmativne politike s ciljem povećanja političkih prava građana i bogaćenja fonda demokratskih vrijednosti u društvu, a njezina temeljna pretpostavka je svijest da nijedna vlast ni politika nije sâma sebi svrha.

U kontekstu sve izrazitijeg demokratskog deficita, kao posljedice otuđenosti građana od politike, njihova nepovjerenja prema svojim izabranim predstavnicima kao i višegodišnje sustavne transformacije građana u pasivne promatrače politike istodobnim ubijanjem principa demokratskog obrazovanja te osjećaja za aktivno i odgovorno građanstvo, uvjereni smo da je uključivanje građana u oblikovanje politika jedini ispravan put za još više demokracije i političkih prava građana. To je ujedno i prilika da se apatija, osjećaj isključenosti od aktualnih političkih procesa i osjećaj da se budućnost određuje zaobilaženjem građana zamijeni stvarnim angažmanom i osjećajem uključenosti u stvaranje zajedničke budućnosti.

Stoga Vas pozivamo da nam se priključite u zajedničkom oblikovanju politika jer se isključivo političkom participacijom građana ostvaruje aktivno građanstvo, koje je temelj otvorenog, slobodnog i uključivog društva.

Anketi možete pristupiti OVDJE

Please follow and like us:
Follow by Email
LinkedIn
Share
Instagram