Predsjednik HSLS-a Grada Zagreba i saborski zastupnik Darko Klasić na tiskovnoj konferenciji održanoj 6.prosinca ocijenio je rad dosadašnje gradske uprave i gradonačelnika Tomislava Tomaševića.

Šest je mjeseci prošlo otkako je Tomislav Tomašević postao zagrebački gradonačelnik, a stranka Možemo preuzela upravljanje gradom. Iako je prošli tjedan Tomašević izjavio da je zadovoljan svojim radom, mi ne dijelimo to mišljenje. Nažalost, pokazalo se da stranka Možemo uglavnom ne može riješiti veliki dio problema Zagrepčana i Zagrepčanki i da su obećane reforme uglavnom bila tek predizborna obećanja.

Gradonačelnik i njegova ekipa proteklih mjeseci dali su nam povoda sumnjati u transparentnost upravljanja Holdingom. E-mail poruke koje su „procurile“, nažalost, potvrđuju naše slutnje. Gradonačelniče, gdje je transparentnost u koju ste se obećavali?
Umjesto najavljivanog rješenja gorućeg problema otpada slušamo o e-mail porukama koje su „procurile“ u javnost o načinu upravljanja u Zagrebačkom holdingu, gradonačelnikovom izbjegavanju odgovora te novom natječaju raspisanom za voditelje podružnica Zagrebačkog holdinga iako je od prošlog natječaja prošlo manje od tri mjeseca. Time se nastavlja lutanje nove gradske uprave prilikom upravljanja Zagrebačkim holdingom, u kojem ni nakon 4 mjeseca nisu izabrani direktori podružnica. Unatoč tomu, gradonačelnik Zagrepčanima najavljuje nova poskupljenja režija.

Isti je slučaj i u nizu gradskih institucija, koje sada već gotovo šest mjeseci nakon izbora strpljivo čekaju da gradska uprava počne funkcionirati i donositi potrebne odluke.

Iako je Grad Zagreb još 9. kolovoza raspisao natječaj za članove školskih odbora, oni do danas nisu izabrani. S obzirom na to da su svi školski odbori zagrebačkih škola do 7. listopada trebali donijeti program i plan rada za ovu školsku godinu, neimenovanjem članova školskih odbora izravno se blokiralo i utjecalo na legitimnost rada upravnih tijela zagrebačkih obrazovnih ustanova, za koje je izravno nadležan sam grad.

Nefunkcioniranje većine GČ-a i MO-a, kojima trenutačno uglavnom predsjedaju članovi stranke Možemo, što je razvidno iz plana izvršenja malih komunalnih akcija i neutrošenim sredstvima, koja će se vratit u proračun, a odrazit će se na gradsku komunalnu infrastrukturu već na proljeće.

Gradski zastupnik Kristijan Jelić iznio je stajalište gradskog HSLS-a o predloženom proračunu Grada Zagreba za 2022. U osnovnom scenariju za razdoblje do 2023. godine Agencija Standard & Poor’s (S&P) predviđa deficit gradskog proračuna zbog pada prihoda od prireza, ali i niži iznos nepodmirenih obaveza jer bi Grad trebao dobiti novac od EU-a i Vlade za obnovu infrastrukture premda još nije utvrđen iznos ni vrijeme isplate.
Svima upućenima i dobronamjernima jasno je da Zagrebu treba dubinsko čišćenje i regeneracija gradskih financija, oslobađanje građana silnog tereta i pomaganje Zagrepčankama i Zagrepčanima da nakon godina poreznog i prireznog terora prodišu – a Vi, gradonačelniče, umjesto toga kukavički zadužujete buduće generacije Zagrepčanki i Zagrepčana, dodatno širite neodrživ i maligni proračun? Pa Vi ste Bandić 2.0!

Unatoč tomu, gradonačelnik Tomislav Tomašević sa suradnicima uprava planira povećanje prihoda, koje se uglavnom temelji na neobjektivnom povećanju prihoda od poreza i prireza te upitne prodaje imovine grada državi kao i doznakama iz državne blagajne i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO). U odnosu na 2021. godinu, u Gradu računaju na dodatne prihode u iznosu od 1,5 milijardi kuna. Rast proračuna nerealan je i temelji se uglavnom na daljnjem financijskom zaduživanju, a u nedovoljnoj mjeri na povećanju prihodovne strane uz poticanje gospodarstva i obrtništva te reformi gradske uprave. Ukupne prihode Grad procjenjuje u iznosu od 10,2 milijarde kuna, od čega najviše – 5,92 milijarde – po osnovi poreza i prireza. Rashodi su pak planirani u iznosu od 10,19 milijardi kuna. Ukupni primici od financijske imovine i zaduživanja planirani su u iznosu od 916.520.000 kuna, i to:

– prodaja udjela u APIS-u u iznosu od 350.000.000 kuna i otplata dionica Vodoprivrede u iznosu od 20.000 kuna,

–  zaduživanje za kapitalne rashode u iznosu od 300.000.000 kuna,

–  ustupi potraživanja ZOV-a (faktoring) u iznosu od 250.000.000 kuna,

–  kredit HBOR-a za energetsku obnovu u iznosu od 16.200.000 kuna,

–  povrat zajmova u iznosu od 300.000 kuna

Proračun nam se čini nerealnim popisom lijepih želja i treba tek vidjeti što će se realizirati od navedenog jer gradska uprava očigledno nije računala na brojne vanjske faktore, poput pandemije, inflacije i stalnog poskupljenja građevinskih usluga. Zanimljivo je da je narasla (predviđena) cijena gradskog udjela od 49 % u APIS-u s 280 milijuna kuna, kako je procijenjen prije nešto više od godinu dana, na 350 milijuna?? U skladu s predstavljenim, Bandićev proračun za 2021., koji ste, gradonačelniče, napadali i najavljivali njegovo smanjenje za 20 %, bio je mala beba u usporedbi s ovim Vašim frankenštajnskim proračunom! Što Vam se u međuvremenu dogodilo, gradonačelniče?

Proračun je veći za milijardu kuna od Bandićevog proračuna za 2021., koji je sadašnji gradonačelnik nazivao nerealno prenapuhanim i najavljivao njegovo smanjenje od 20 %???

Prijedlog proračuna najokrutniji je prema najranjivijim sugrađanima (mladi, djeca, invalidi, socijalni slučajevi). On je bez reformske snage, a ujedno antisocijalan, što je najgora kombinacija!!!

Protiv smo smanjivanja proračuna za sportske saveze, osobito sada kad svako treće dijete ima prekomjernu tjelesnu težinu.

Zar je u tom kontekstu prihvatljivo planirano smanjenje stavke Gradskog ureda za obrazovanje, sport i mlade s 850 (2022.) na 594 (2023) i Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom s 3,288 (2022.) na 2,887 (2023.)?

 

Sandro Salopek, član Gradskog vijeća HSLS-a Grada Zagreba, istaknuo je da je HSLS doista mnogo očekivao od sadašnje gradske uprave u trima područjima bliskima kako liberalnim tako lijevo-zelenim politikama, a to su politička prava građana, obrazovanje i civilno društvo. Nasuprot tomu, s biračima dijelimo duboko razočaranje, i to već ako predloženi proračun, temeljni gradski politički akt novoizabrane vlasti, usporedimo s „Programom za Zagreb“ stranke Možemo, temeljnim predizbornim političkim aktom. U skladu s vrijednosnim standardima liberalne demokracije, koje je stranka Možemo predizborno obećavala unaprijediti, ta bi se dva politička akta trebala podudarati, međutim njihova usporedba upućuje na predizborne izmišljotine, muljanja i ostale pojavne oblike vrijednosnog nazadnjaštva. Umjesto promjene načina vladanja u odnosu na vlast, koju citirano iz „Programa za Zagreb“ stranke Možemo, „nije zanimala otvorenost i transparentnost“, građani su dočekali novu vlast koju još manje zanima otvorenost i transparentnost, pa građanima predstavlja proračun na jednako netransparentan način, zbog čega se ne zna tko su krajnji korisnici pojedinih proračunskih stavki teških stotine milijuna kuna Zagrepčana. Unatoč tomu, vidljivo je da se predloženim proračunom ne prepoznaje ni vrijednost civilnog društva ni vrijednost demokratizacije obrazovanja u smislu povećanja raznovrsnih obrazovnih sadržaja proizašlih iz civilnog društva, poput waldorfske pedagogije, usmjerenih na individualne emocionalne i socijalne vještine, u skladu s idealom obrazovanja kao sredstva neovisnosti, osposobljivanja i autonomije pojedinaca. Otvoren prikaz proračuna ili uspostavljanje obećanog Odjela za civilno društvo nisu zahtijevali proračunska sredstva, nego političku volju za obećanom promjenom. Bez transparentnosti nema otvorenog društva, nema aktivnog građanstva, a još manje obećane participacije, nema ni već dovoljno narušenog povjerenja građana u političke procese, pa tako ni povjerenja HSLS-a u sadašnju gradsku vlast i njezin proračun!

 

Darko Klasić je na kraju tiskovne konferencije zaključio da HSLS Grada Zagreba ne vidi razloge za zadovoljstvo gradonačelnika Tomislava Tomaševića dosadašnjim radom gradske uprave, kojim su pokazali da nisu dorasli vođenju grada jer kako inače objasniti da grad nije uspio u pola godine nakon izbora izabrati direktore podružnica ili članove školskih odbora kao stupove gradskih institucija kršeći pritom zakonske rokove. Umjesto reforme gradske uprave građani su dobili samo parole i gubljenje vremena.

U svakom slučaju, iznimno je važno da gradska uprava utvrdi prioritete svojeg rada te su neprihvatljivi svaki zastoj i neodlučnost u pogledu donošenja odluka bitnih za funkcionalno odvijanje života u Gradu Zagrebu, zbog čega smatramo da nije zadovoljavajući rad gradske uprave u proteklih pola godine.

Please follow and like us:
Follow by Email
LinkedIn
Share
Instagram