Prosvjed građana Črnomerca

Gradonačelnik Bandić je zbog svoje ishitrene odluke prije tri mjeseca stvorio problem u pogledu prometa na Vrhovcu, s ovaj tjedan je svojom najnovijom ad hoc odlukom o postavljanju reciklažnog dvorišta na području tzv. Opatičke livade na Črnomercu nastavio provoditi svoj način upravljanja gradom bez konzultacije s građanima.

Iako su reciklažna dvorišta prijeko potrebna građanima Grada Zagreba, valja osigurati barem dva uvjeta, i to:

  1. javno savjetovanje s građanima i pribaviti njihovu suglasnost
  2. zakonski okvir, tj. tzv. „Pravilnik o načinu i uvjetima postavljanja reciklažnih dvorišta, mobilnih reciklažnih dvorišta – mobilnih jedinica i posebnih spremnika za reciklabilni komunalni otpad“ ,  koji je donesen 4. travnja 2019., a potpisao ga je sâm gradonačelnik.

Prilikom postavljanja reciklažnog dvorišta u ulici Črnomerec nažalost nije udovoljeno ni jednom od tih uvjeta. Okončanjem sudskog spora i vraćanjem zemljišta odnosno tzv. Opatičke livade u vlasništvo Grada Zagreba stanovnici ulica Črnomerca, Mikulića i Frateršćice ponadali su se da će nakon 20 godina konačno dočekati izgradnju parka i dječjeg igrališta te time oplemeniti svoj kvart. Ulica Črnomerec, koja povezuje u svojem produžetku cijeli kvart, infrastrukturno je zapuštena te ima samo djelomično uređen nogostup na jednoj strani kolnika kojim prometuju pješaci, a djeca OŠ Medvedgrad na njemu čekaju javni gradski prijevoz. Ulaz u novo reciklažno dvorište prelazi preko autobusne stanice i jedinog pločnika te ugrožava neposredno sigurnost i redovan tijek prometa kao i kretanje djece i pješaka.

Takve ishitrene odluke gradonačelnika dovele su do nezadovoljstva građana i propitkivanja predloženog riješenja gradske uprave o postavljanju reciklažnog dvorišta.

Darko Klasić, Saša Poljanec-Borić i Vladimir Andrić

Kako bi se razjasnila ta pitanja građana te spriječile odluke koje se ne donose racionalno (poput neshvatljive jučerašnje odluke o zatvaranju Mosta Slobode iako je Most Mladosti već zatvoren zbog radova, što je dovelo do prometnog kolapsa u gradu i velikih poslovnih šteta za građane), ujedno zalažući se za transparentne političke procese te odgovornu i racionalnu politiku polaganja računa građanima, HSLS Grada Zagreba traži od gradske uprave:

  • da se provede hitna javna rasprava s građanima o postavljenom reciklažnom dvorištu;
  • da mjesna samouprava preispita predložene lokacije za reciklažno dvorište ili da se pronađu nove, poput svima prihvatljive lokacije iza Konzumovog parkirališta na Črnomercu, jer postojeća ne ispunjava minimalne tehničke uvjete.
Please follow and like us:
Follow by Email
LinkedIn
Share
Instagram