1. 3. 2021 Nastavni zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” raspisao natječaj za izbor novog

    Piše Darko Klasić

    ravnatelja pola godine ranije i čiji će mandat početi tek u rujnu jer ravnatelj Zavoda Zvonimir Šostar ide u mirovinu – osnivač je Grad Zagreb.

  2. 04. 2021. predsjednica upravnog vijeća URIHO-a Mirka Jozić raspisala je  natječaj za ravnatelja te institucije, čiji mandat traje četiri godine  – osnivač je Grad Zagreb

11.4.2021 raspisan javni natječaj za ravnatelja Dječjeg  vrtića Poletarac Gornja Dubrava – osnivač  je Grad Zagreb

14.4.2021. Upravno vijeće Javne ustanove Maksimir raspisalo natječaj za ravnatelja na mandat od četiri godine  – osnivač je Grad Zagreba

Natječaj  Centra za rehabilitaciju Silver , Natječaj za ravnatelja Kazališta Komedija, samo su još neki od natječaja koje provodi gradska uprava sa vršiteljicom dužnosti gradonačelnika grada Zagreba Jelenom  Pavičić Vukičević koja se promovira kao odvažna i svoja  a očigledno samo slijedi odvažno modus operandi kadroviranja stranke 365 Milana Bandića pred lokalne izbore .

Dok je  raspisivanje natječaja malo manje od mjesec dana prije izbora za gradski stadion, uglavnom jeftin populizam ili natječaja  za davanje u zakup sportskih građevina u vlasništvu Grada Zagreba pogodovanje strukturama koji su često bile suport gradonačelniku i njegovoj zamjenici na proteklim izborima , raspisivanje natječaja za ravnatelje pojedinih gradskih institucija ozbiljan  je utjecaj na upravljačke procese koje već za mjesec dana treba preuzeti nova gradska uprava.

U ovih dva mjeseca prije izbora intenzivno se otvaraju natječaji za najbliže suradnike Jelene Pavičić Vukičević   kako bi im se ugovorima omogućilo  četiri godine  kontinuiteta  na vlasti. Četiri godine!!! Tako se i dalje pokušava kontrolirati kadrovska politika u gradu. Jelena Pavičić Vukičević   javno pokazuje da se osim parolama nije odmakla daleko od dosadašnjeg  načina upravljanja gradom. Štoviše,  na ovaj način namješta  ljude novom gradonačelniku   koji  će biti prisiljen sa njima  raditi, a neće ih moći sam odabrati.

Podsjetit ću Vas kako je na sjednici Skupštine grada Zagreba prihvaćen prijedlog  da u Zagrebu do izbora nema zapošljavanja na neodređeno, nego samo u prijekoj potrebi na određeno. Svatko  odgovoran trebao bi se  pred izbore   tako i ponašati.

Nažalost od ovog prijedloga  je izgleda ostalo samo deklerativno mrtvo slovo na papiru , do kojega Jelena Pavičić Vukičević ne drži niti malo prema običaju dosadašnjeg rada gradske uprave.  Ovakvim se natječajima za ravnatelje utječe i na buduća kadroviranja u gradskim ustanovama koje često dovode do prekomjernih zapošljavanja te milijunskih troškova koje će na kraju morati platiti opet svi građani Zagreba.

Ovakvo postupanje nije predviđeno u zakonskim okvirima  o radu  lokalne samouprave i to je nešto što svakako treba ugraditi u buduća zakonska rješenja.

Smatramo neprihvatljivim da gradonačelnik na odlasku bira ravnatelje gradskih ustanova na četiri godine izvan svoga mandata.

Please follow and like us:
Follow by Email
LinkedIn
Share
Instagram