Darko Klasić, predsjednik Gradske organizacije i saborski zastupnik HSLS-a, te Kristijan Jelić, zastupnik u Skupštini Grada Zagreba održali su konferenciju za medije 13. listopada 2021. 

 U petak 8. listopada u 13,30 sati upućen je dopis nove Uprave Zagrebačkog holdinga svim voditeljima podružnica da naprave reviziju planova poslovanja za 2022. godinu s rokom za njihovu dostavu do utorka 12. listopada 2021. Riječ je o vrlo neozbiljnom roku za planiranje proračuna veličine otprilike 4,5 milijarde kuna. Nova Uprava, koja de facto nije ni zasjela u upravljačku fotelju, već čini KAPITALNI PROMAŠAJ. Daje zadatak raspodijeliti 4,5 MILIJARDI kn tijekom vikenda.

Ne smijemo zaboraviti da je riječ o jednoj od najvećih kompanija u Hrvatskoj. Zagrebački holding je prema posljednjim javno dostupnim podacima 2019. ostvario ukupni prihod od 4,23 milijarde kuna, krajem 2019. imao je 7 794 zaposlenika, a ako tomu pribrojimo radnike angažirane posredstvom agencija za privremeno zapošljavanje, taj broj penje se na cca. 11.500 zaposlenih. Zagrebački holding jedan je od najvećih, ako ne i najveći, poslodavac u Hrvatskoj. Inače, realne procjene su da je u ovom komunalnom mastodontu 15 do 20 posto zaposlenika višak.

Ne zaboravimo ni to da Zagrebački holding, pored gradske uprave, „vedri i oblači“ privatnim financijama građana Zagreba jer on određuje naše svakodnevne režijske troškove. Dosad su za svoj novac građani Zagreba uglavnom dobivali loš gradski prijevoz, lošu infrastrukturu, ulice prepune smeća i niz korupcijskih afera, a sada očigledno i neozbiljnu upravu Holdinga, koju loše orkestrira Nadzorni odbor Holdinga i gradska uprava.

Novi gradonačelnik i gradska uprava očigledno nisu uspjeli naći zajednički jezik s dosadašnjom upravom Zagrebačkog holdinga, koju su sami izabrali, te su odlučili napraviti restart i krenuti ispočetka. I to je, iako sadržava zabrinjavajuće pokazatelje, njihovo apsolutno pravo.

HSLS smatra da je sada svakako potrebno u tom novom početku preispitati i moguće sukobe interesa članova svih upravljačkih tijela holdinga kako se ne bismo za nekoliko mjeseci opet suočili s novim problemima. Kao što znate, u postupku javnog savjetovanja novi je prijedlog zakona kojim se uređuje sprječavanje sukoba između privatnog i javnog interesa u obnašanju javnih dužnosti te se očekuje da će se donijeti za nekoliko mjeseci.

U kontekstu navedenih zakonodavnih izmjena , a u skladu s medijskim informacijama, potrebno je stoga sada i odmah razmotriti pojedine članove Nadzornog odbora Holdinga kao i njihove veze s javnim novcem i tvrtkama.

Zato HSLS Grada Zagreba predlaže gradonačelniku Tomislavu Tomaševiću sljedeće:

  1. DUBINSKO SKENIRANJE SVIH UPRAVLJAČKIH TIJELA HOLDINGA U POGLEDU EVENTUALNOG SUKOBA INTERESA, I TO ODMAH

Iskustvo s Milanom Bandićem kao i iskustvo na temelju ovih prvih četiri mjeseci rada gradske vlasti pokazuju da je najzdravije započeti s detaljnom provjerom sukoba interesa članova svih upravljačkih tijela Holdinga kako se za nekoliko tjedana ne bismo suočili s istim problemima. Holding guši Grad Zagreb i njegovi građani nemaju vremena za ovakve i slične promašaje, koje će nažalost morati sâmi platiti.

2.NADZORNI ODBOR HOLDINGA JE KOMPROMITIRAN. POTREBNO JE NJEGOVO RESTRUKTURIRANJE BEZ ODLAGANJA, PRIJE NEGO ŠTO BUDE PREKASNO

E-mail poruke koje su procurile u medije i izbjegavanje transparentnih odgovora o načinu rada NO-a upućuju na to da postoji ozbiljan problem u pogledu rada Nadzornog odbora, a pojedini njegovi članovi mogli bi izgubiti legitimitet nakon izglasavanja novog Zakona o sprječavanju sukoba interesa. Stoga je potrebno ustrojiti novi nekompromitirani Nadzorni odbor, koji će uistinu nadzirati, a ne „muljati“ ili odavati dojam muljanja.

3. BRZ I SNAŽAN RESTART HOLDINGA JEDINI JE SPAS OD IZGLEDNOG I POTIHO NAJAVLJENOG POVEĆANJA REŽIJA GRAĐANIMA

Brz i snažan restart Zagrebačkog holdinga jedini je spas od izglednog i potiho najavljenog povećanja režija građanima. Naime, najava gradonačelnika Tomislava Tomaševića o mogućoj korekciji cijena usluga Zagrebačkog holdinga zapravo znači sigurno poskupljenje režija, ali bez hrabrosti da se to jasno kaže.

Holding je mastodontska i preskupa struktura koja guši Grad Zagreb i njegove građane. Prostor za prihode ne treba tražiti u dodatnom isisavanju novca građana, nego u uštedama u vlastitim redovima. Potrebno je stvarno restrukturiranje, a ne legalizirana pljačka građana!

Please follow and like us:
Follow by Email
LinkedIn
Share
Instagram