19. rujna 2021. održana je konferencija za medije u kojoj su predsjednik GO HSLS-a i saborski zastupnik Darko Klasić  i Kristijan Jelić zastupnik u Skupštini grada Zagreba dali osvrt na 100 dana vladavine Zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića. 

Zašto mi, kao stranka s minimalnim broj mandata u Zagrebačkoj skupštini provodimo ovu inventuru nove zagrebačke vlasti?

Ponajprije zato što smo i u prethodnom mandatu GS-a bili opozicija tadašnjoj vlasti, kao što smo to i sadašnjoj, a iz te pozicije jasnije se vide i prepoznaju razlike u upravljanju grada.

Sada je već očito da je predizborni program  platforme Možemo bio samo popis dobrih želja koji nije do kraja razrađen, zbog čega nova gradska uprava nema strateški program djelovanja u Gradu Zagrebu, i to od rješavanja komunalnih problema do gospodarenja otpadom.

Evidentno i razočaravajuće to što nova gradska uprava, koja je svoj dosadašnji politički angažman temeljila na pitanju gospodarenja otpadom očigledno, osim parola, nije napravila realan, učinkovit i izvediv, a za građane povoljan, program gospodarenja otpadom u realnim vremenskim okvirima. Dosad, iako je prošlo tek malo više od sto dana, očekivali smo da gradska uprava barem predstavi akcijski plan s vremenskim okvirima rješavanja otpada u Gradu Zagrebu. Naime, Grad Zagreb je ključna jedinica lokalne samouprave o kojoj će ovisiti ispunjavanje nacionalnih ciljeva u sektoru gospodarenja otpadom i normi koje smo preuzeli na razini EU-a.

Zabrinjavajući je i nastavak proširenja Zagrebačkog holdinga na djelatnosti koje ne spadaju u temeljnu komunalnu djelatnost, kojom bi se Holding trebao baviti kako bi pružio što kvalitetniju i jeftiniju uslugu svojim građanima. Naprotiv, nova gradska uprava, na čelu s gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem, nastavlja putem Milana Bandića nastavkom hranjenja i bujanja tog mastodonta koji guši Zagreb .  U holding se uvode  tvrtke i djelatnosti koje primarno ne pružaju  komunalnu  djelatnost građanima, a znatno svojim neefikasnim poslovanjem poskupljuju komunalne usluge u Zagrebu. S obzirom na gubitke ovoga mastodonta kao i proširenje Holdinga odlukom nove gradske uprave Zagrepčani mogu umjesto usluga, očekivati samo opetovano poskupljenje režija, međutim sad u režiji nove uprave.

Iznenađenost nove gradske uprave financijskim minusima Zagreba više je nego neozbiljna nakon četiri godine djelovanja u Gradskoj skupštini s obzirom na to da je već 2019. godine bilo jasno vidljivo i raspravljano na sastancima tadašnje oporbe da minus zagrebačkog proračuna kao i javno-privatna partnerstva te indirektna zaduženja dosežu možda veličinu jednog gradskog proračuna.

S druge strane, u ovih 100 dana ravnatelji gradskih vrtića, škola i zdravstvenih ustanova bili su prepušteni sami sebi kao da nadležni gradski uredi ne postoje, te su jesen dočekali nepripremljeni s nedostatkom djelatnika te izostankom bilo kakve zaštitne opreme za svoje zaposlenike.

U trenutku u kojem Grad Zagreb, kao osnivač predškolskih ustanova, još uvijek nije riješio zapošljavanja odgojitelja i ostalih zaposlenika i u kojem nisu osigurani osnovni uvjeti rada vrtića i škola Grad Zagreb bavi se izvannastavnim aktivnostima, o čijem je uvođenju odluka donesena u lipnju ove godine. Dječji vrtići i dalje rade bez odgojitelja, odgojitelji zaposleni u vrtićima rade dvostruke smjene s obzirom na to da nema dovoljno osobnih resursa potrebnih za rad s djecom, ni onom ranije upisanom, a posebice novoupisanom djecu. Djeca s teškoćama u razvoju nemaju mogućnost pohađati programe dječjih vrtića jer Grad Zagreb, na čelu s novim gradonačelnikom, nije odobrio zapošljavanje dodatnih odgojitelja koji bi bili uključeni u rad s tom djecom. (Iz pouzdanih izvora navodi se da Grad nema novaca, a odobrenja čekaju potpis na stolu gradonačelnika dok se ne opravda potreba za svako zapošljavanje).

Nevjerojatno je da se u ovakvoj situaciji Grad bavi neobaveznim izbornim izvannastavnim aktivnostima “Građanskog odgoja i obrazovanja” te ima vremena i resursa za zapošljavanje i organizaciju ove aktivnosti, dok vremena i novaca za predškolsku djecu nema, nego su ravnatelji vrtića prepušteni sami sebi u pogledu organizacije rada jer nema nikakvih odgovora iz Grada unatoč svakodnevnim upitima. Mi svakako podržavamo uvođenje Građanskog odgoja i obrazovanja, ali prioritet sada treba imati rješavanje akutnih problema, a uvođenje treba biti kvalitetno i pravodobno pripremljeno.

Nesporno je da sadašnja vlast ima dobre namjere i da je samo ta razlika neusporediva s načinom upravljanja Milana Bandića , te i naš osvrt je i samim time znatno manje kritičan s obzirom na određene zabrinjavajuće poteze nove gradske uprave. Unatoč tomu, mislimo da na loše postupke nove gradske uprave moramo svakako upozoriti kako novo upravljanje gradom ne bi postao eksperiment za koji Zagreb nakon Bandićevog vladanja više nema vremena. Građani očekuju manju i efikasniju gradsku upravu koja će im dati što jeftinije komunalne usluge i poreze te im time olakšati svakodnevni život i potaknuti zapošljavanje i poduzetništvo  u gradu Zagrebu.

Please follow and like us:
Follow by Email
LinkedIn
Share
Instagram