Gradski zastupnici Sandra Švaljek i Darinko Kosor, održali su jutros ispred zgrade Gradske uprave konferenciju za medije na kojoj su govorili o 62 putovanja gradonačelnika Bandića u Rim.

Sandra Švaljek pozvala je gradonačelnika i gradske službe da daju sve informacije o ovom slučaju, podsjetila da Rim službeno nije grad prijatelj Zagreba te naglasila da građani imaju pravo znati zašto je gradonačelnik s pratnjom 62 puta odlazio baš u taj grad, trošeći njihov novac. Darinko Kosor je pozvao DORH da utvrdi istinu, a koalicijske partnere gradonačelnika, Neovisne za Hrvatsku i HDZ, da javno kažu toleriraju li 62 putovanja u Rim na trošak građana.

Sandra Švaljek pozvala je gradonačelnika i sve gradske službe koje imaju informacije o putovanjima u Rim da predaju sve dokaze i ne doživljavaju interes javnosti kao poseban „pik“ na gradonačelnika, jer je sasvim opravdano da se javnost pita zašto je gradonačelnik 62 puta putovao u grad koji nije niti grad prijatelj Zagreba. Istaknula je da se Rim posebno ne spominje u izvještajima o radu gradonačelnika i programima međunarodne i međugradske suradnje Grada Zagreba te  da se spominju se neki drugi gradovi, između ostalog Mainz i Lisabon, s kojima Grad ima tješnju suradnju. „Gradonačelnik je u odgovoru novinarima rekao da on putuje na poziv drugih gradova, međutim ja nikad u pola godine koliko sam obnašala dužnost gradonačelnice nisam dobila niti jedan poziv iz Rima“, naglasila je Švaljek.

Švaljek se zapitala i što su Zagrepčani imali od tih odlazaka u Rim. Istaknula je da tako velik broj putovanja sa sobom nosi i poveće financijske posljedice te napomenula da je licemjerno što gradonačelnik već peti put na dnevni red Gradske skupštine stavlja točku o smanjenju plaća pročelnika gradskih ureda i vlastitih savjetnika, umjesto da počne od sebe i štedi na sebi i svojim putovanjima, ili barem da dokaže da su ta putovanja bila poslovno opravdana. „Nadam se da će Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, koje je za mandata Dalije Orešković doseglo visoki standard, detaljno istražiti ovu temu i po službenoj dužnosti ove informacije proslijediti dalje na istraživanje ostalim institucijama u pravosudnom sustavu“, napomenula je Švaljek.

Švaljek smatra i da Hrvatska kao članica EU mora njegovati više demokratske standarde. U drugim zemljama EU je naime sasvim normalno da netko tko službenom karticom slučajno kupi čarape podnese ostavku na mjesto ministra  ili da predsjednik jedne države u službeni posjet Hrvatskoj leti u ekonomskoj klasi. „S druge strane, u Hrvatskoj gotovo da toleriramo takvo rasipništvo – mislim da se kao zemlja i kao građani moramo zapitati zaslužujemo li to i želimo li to i dalje tolerirati“, zaključila je.

Darinko Kosor  je gradonačelnikovih 62 putovanja u Rim komentirao citatom Mladena Delića „Ljudi moji je li to moguće?“. Smatra da je informacija očito točna jer nije bilo jasnog demantija iz Gradske uprave. Pozvao je gradonačelnika da svu dokumentaciju dostavi Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa, ali i medijima, s obzirom na to da je to javna informacija budući da je trošio javni novac. Kosor smatra da, ako je istina da je 62 puta išao u Rim, u tome sigurno nema opravdanja u službenim posjetima. Gradonačelnika je pozvao da vrati novac građana Zagreba, ali je naglasio da ovaj slučaj, ako je točno da je 62 puta išao u Rim, nije posao samo za Povjerenestvo već i za DORH, kojeg je pozvao je da utvrdi pravu istinu uime građana Zagreba.

Osim toga, Kosor je pozvao je i koalicijske partenere gradonačelnika, Neovisne za Hrvatsku i HDZ , da javno kažu svoj stav o tome toleriraju li 62 puta u Rim na trošak građana. Pozvao je i građane Zagreba koji su glasali za Milana Bandića da razmisle o tome jesu li glasali za to da se njihov novac troši na ovaj način. Kosor je naglasio kako je ovo je velika afera i da je hitno treba raščistiti. „ Ako je gradonačelnik 62 puta službeno putovao u Rim neka nas u 24 sata demantira tako da medijima i državnim institucijama, od Povjerenstva do DORH-a, preda sve dokumente i kaže tko ga je pozvao i zašto je putovao“, zaključio je Kosor.

Please follow and like us:
Follow by Email
LinkedIn
Share
Instagram