Danas, 15. studenog 2016., na Zrinjevcu je održana konferencija za medije na temu: Nakon 450 godina krajnje je vrijeme da se postavi spomenik Nikoli Šubiću Zrinskom na njegovom trgu.

Politička tajnica HSLS-a, Dorica Nikolić, tom je prilikom rekla kako ove godine obilježavamo 450. obljetnicu Sigetske bitke, te kako je krajnje vrijeme da se postavi spomenik tom hrvatskom velikanu, kako su to učinili Mađari i Turci. Šubić Zrinski u Hrvatskoj ima samo jedan spomenik u Varaždinu, a zagrebački Zrinjevac je prikladno mjesto za postavljanje novog spomenika. U tome HSLS ima podršku Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Bratovštine Petra Zrinskog i Hrvatskog plemićkog zbora.

Dorica Nikolić je na kraju dodala kako je još 2014. godine gospođa Vesna Kusin obećala postavljanje tog spomenika, no do danas se ništa nije poduzelo.

Alen Ostojić, predsjednik Gradske organizacije HSLS-a Grada Zagreba, izjavio je kako Šubić Zrinski nije kontroverzna osoba i da ga se može smatrati hrvatskim velikanom. Naglasio je kako je, u vezi s ovom temom, upravo zagrebački HSLS podnio zahtjev Odboru za imenovanje naselja, ulica i trgova za promjenom imena Trga Nikole Zrinskog u Trg Nikole Šubića Zrinskog.

Potpredsjednik Hrvatskog plemićkog zbora Branko Cindro, rekao je kako oko imena Nikole Šubića Zrinskog ne bi trebalo biti prijepora. Istaknuo je da Hrvatski plemićki zbor snažno podupire ovu inicijativu, jer je Šubić Zrinski jedan od najznačajnijih hrvatskih plemića, a u ovoj godini mu se država odužila sudjelovanjem na velikoj svečanosti u Sigetu, Akademija mu se odužila dvodnevnim znanstvenim skupom, dok se Grad Zagreb nije pridružio.

Please follow and like us:
Follow by Email
LinkedIn
Share
Instagram