Međunarodni dan tolerancije obilježava se 16. studenoga svake godine s ciljem podizanja svijesti o važnosti tolerancije. HSLS smatra da je ove godine i u sadašnjim okolnostima ta svijest osobito važna. Naime, sveopća društvena kriza uzrokovana postojećom pandemijom dovela je do izrazite polarizacije društva kao adaptivne reakcije na situaciju u kojoj su svakodnevni životi svih sugrađana stubokom promijenjeni i u bitnome otežani. U trenutačnom stanju rastuće društvene dezorijentiranosti primjetni su sve oštriji međusobni sukobi građana, koji strahuju zbog neizvjesne budućnosti, svojeg položaja, egzistencije te, naposljetku, svojih prava i sloboda.

U takvom kontekstu vrlo je važno podsjetiti se osnovnog smisla zbog kojeg¸je UNESCO 1995. svojom Deklaracijom o načelima tolerancije današnji dan posvetio promicanju tolerancije, koja nam je upravo danas potrebna više nego ikad dosad. S druge strane, možda nam se upravo danas ideja da nam je potrebno još više toleriranja bilo čega čini dodatno odbojnom zbog brojnih ograničenja naših prava i sloboda s kojima smo svakodnevno suočeni.

Ipak, znajući da sve društvene navike, odnosi i norme, pa tako i oni utemeljeni na toleranciji, ovise o redovitoj komunikaciji, njihovu prakticiranju i njihovoj korisnosti, HSLS ovaj Međunarodni dan tolerancije obilježava podsjećajući na to da se tolerantno, otvoreno i slobodno društvo može ostvariti i očuvati isključivo ako se vrijednost tolerancije potvrđuje u njezinoj svakidašnjoj uporabi.

Ona se zasigurno ne temelji na tome što je propisana i utkana u pravni poredak demokratskog političkog sustava u kojem živimo, nego zato što odražava ideju društvene suradnje u okviru zajedničke slobode svih članova društva. Ne radi se o negativnoj ideji pukog toleriranja tuđih mišljenja, uvjerenja i životnih stilova, nego o pozitivnoj svijesti da je njihovo neprisiljeno prihvaćanje u slobodno izraženom obliku vrijedno poštovanja zbog toga što je iskreno, odnosno nije nametnuto. Drugim riječima, tolerancija u konačnici znači poštovanje tuđe slobode i tuđeg dostojanstva te omogućuje dostojanstven oblik ljudskog suživota, odnosno „sklad u različitosti“, kako se tolerancija definira člankom 1. UNESCO-ove Deklaracije o načelima tolerancije. To je jedini oblik u kojemo sami možemo biti odgovorni za to da nam suživot u sadašnjim teškim i kriznim vremenima bude što ugodniji i pozitivniji koliko je to moguće s obzirom na prilike u kojima se svi zajedno nalazimo. Međutim, on pretpostavlja naš slobodan odabir, koji je sjajno opisan u citatu pokojnog romanopisca Davida Fostera Wallacea, prema kojem „uistinu važan oblik slobode uključuje pažnju i svijest i disciplinu i napor i biti u stanju uistinu se brinuti i žrtvovati za druge ljude, uvijek iznova, na bezbroj malih, neprijatnih načina, svaki dan“.

HSLS stoga poziva da današnji dan posvećen toleranciji posvetimo sebi, kao dijelu zajednice kojoj pripadamo, i ljudima s kojima dijelimo ne samo svakodnevni i sadašnji suživot u zajednici, nego i zajedničku budućnost. Odabirom tolerancije odabiremo potruditi se za naše sugrađane kada nas najviše trebaju. Ona nije teret, nego naša sloboda da se posvetimo onome što nam je svima važno – zajedničkom rješavanju zajedničkih problema i zajedničkom napretku.

Please follow and like us:
Follow by Email
LinkedIn
Share
Instagram