U svojeversnom performansu Mladi Hrvatski Liberali Grada Zagreba (Mladi HSLS-a) odlučili su reagirati na prijedlog  Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi. Temelj slobodnog društva u kojem danas živimo i zbog kojeg napredujemo je priznavanje privatnog vlasništva i njegove nepovredivosti.  Želimo vjerovati da je ministar Linić, kada je pripremao ovaj zakon, imao u najboljoj namjeri pomoći posrnulom Hrvatskom gospodarstvu. No nakon niza malverzacija, istraga i afera ta vjera je jako poljuljana.

Zakon o predstačajnim nagodbama po broju rupa izgleda kao švicarski sir. Od toga da dužnici samo prijavljuju kome i koliko duguju, preko ideje da samo jer imamo veći udio u stečajnoj masi možemo drugome uzeti njegov dio pa do opraštanju dugova po ministrovom slobodnom nahođenju. Iz vlade kažu kako će se kroz predstečajne nagodbe naplatiti daleko više potraživanja nego što se uspijevalo kroz dosadašnji stečaj. Zaista se tome nadamo, ali sumnjamo da će se uspijevati naplatiti kroz fiktivna dugovanja, a još manje kroz otimanje novca onima koji imaju manji udio u stečajnoj masi.

Ministar se hrabro hvali kako je spasio 12 do 15 000 radnih mjesta zakonom o predstečajnim nagodbama. Očito nije u stanju vidjeti količinu radnih mjesta koja se zbog njih zatvaraju, a niti broj radnih mjesta koja se zbog njih nikada niti neće otvoriti. I onda će se usuditi reći da ljudi ne rade dovoljno marljivo i da smo zato u krizi!

Pozivamo premijera Milanovića da konačno ukine ili iz temelja promijeni ovaj zakon koji stoji protiv svega za što su se građani Hrvatske borili. Hrvatsko gospodarstvo nije igračka na kojoj će se oni koji u životu nisu ništa stvorili učiti!

Please follow and like us:
Follow by Email
LinkedIn
Share
Instagram