Približava nam se 1. srpnja, a Grad nije osigurao osnovne uvjete za prikupljanje komunalnog otpada prema novom modelu! Vrećice ne postoje, lokacije bokseva nisu određene (a kamoli izgrađene), dok edukacija građana još nije ni počela?! U slučaju odgode, koja je sada neizbježna, procjenjuje se da izravna šteta Holdingu iznosi 30 milijuna kuna mjesečno. Naše pitanje glasi tko će to platiti?! Zbunjeni porukama Grada u vezi s nastavkom projekta “odvajanje otpada” u Gradu Zagrebu, predstavnici suvlasnika 40 višestambenih zgrada, među kojima su neke od najvećih zgrada u naselju Prečko i najveća zgrada u Hrvatskoj, tzv. “Mamutica”, obratili su se Gradu s molbom za radni sastanak. Smatraju da projekt nije kvalitetno razmotren u potpunosti i žele da se saslušaju neki od predstavnika suvlasnika, koji iz prakse poznaju problematiku koju je Gradska vlast obradila tek teoretski. Kako i sami naglašavaju, cilj im nije zaustavljanje projekta, nego izrada kvalitetnog, standardiziranog i učinkovitog projekta koji ima “glavu i rep”.

Gradu se obratio i dugogodišnji zaposlenik ZET-a motiviran željom da služba postane još bolja, a usluga što kvalitetnija za naše sugrađane. Dotični gospodin vrlo je stručno i analitički ukazao na probleme u javnom prijevozu (sigurnost u prometu, kvalitetniji raspored vožnje…) i moguće uštede do 30 % goriva (otprilike milijun litara godišnje).

Iz ZET-a odgovaraju da je njima važno da vožnja bude sigurna i usklađena s prometnim propisima. S brojem prometnih nezgoda su zadovoljni, uz obrazloženje da je riječ o brojci u okviru desetogodišnjeg prosjeka?! Navode da je do zapaljenja autobusa došlo zbog više sile, a potrošnju goriva od 60-70 l/100km nisu ni pokušali komentirati. Na kraju se sve svodi na odgovore u stilu Alana Forda  – Imali smo mi i većih problema, pa ih nismo riješili! – zaključuje Gradski zastupnik HSLS-a Kristijan Jelić.

Osvrt na 13. sjednicu Gradske skupštine Grada Zagreba

Prijedlog odluke o zakupu i kupoprodaji poslovnoga prostora i prijedlog odluke o prodaji stambenih prostora u vlasništvu grada Zagreba pozdravljamo u smislu poboljšanja transparentnosti i učinkovitosti upravljanja imovinom Grada Zagreba. U HSLS-u smo još prošle godine upozoravali da je više od 500 poslovnih prostora u vlasništvu Grada Zagreba izvan funkcije, zbog čega se svakim danom stvaraju nepotrebni troškovi za Grad. Bilo je i prije dobrih prijedloga i planova, ali nažalost dosad su uvijek zapinjali u provedbi, što, nadam se, ovaj put neće biti slučaj.

Jedina točka koja nam je sporna glasi “Gradonačelnik može u interesu Grada Zagreba, bez obrazloženja, zaključkom poništiti cijeli javni natječaj ili pojedinu lokaciju iz javnog natječaja”. Naime, znači li to da gradonačelnik može, ako mu se ne sviđa političko opredijeljenje najboljeg ponuditelja, (bez obrazloženja) poništiti natječaj?

Pozdravljamo i predložen program energetske obnove, dogradnje i izgradnje zgrada javnog sektora za razdoblje do 2030. godine. Posebno nas veseli da je predviđeno korištenje sredstava iz Nacionalnog plana za oporavak i otpornost (NPOO) kako bi se izbjegao porast zaduženosti Grada Zagreba. Uspostava sustavne i učinkovite energetske obnove, izgradnje i dogradnje zgrada javnog sektora uz postepeno postizanje cilja dekarbonizacije i smanjenja operativnih troškova pogona i održavanja zgrada mora biti jedan od prioriteta Grada Zagreba.

 

Zanimljivo će biti vidjeti hoće li ovom prilikom gradonačelnik prihvatiti zahtjev (ovaj put svojih koalicijskih partnera – SDP-a) da se dostave podaci o svim primanjima i pravima iz radnog odnosa predsjednika i članova uprave Zagrebačkog holdinga d.o.o., voditelja podružnica Zagrebačkog holdinga d.o.o., direktora trgovačkih društava i ustanove u kojima Grad Zagreb ili Zagrebački holding d.o.o. imaju poslovne udjele.

Please follow and like us:
Follow by Email
LinkedIn
Share
Instagram