Predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Darinko Kosor nazočio je obilježavanju Nacionalnog dana borbe protiv raka vrata maternice pod nazivom „Dan mimoza“. Predsjednik je sudjelovao u prigodnoj prodaji grančica mimoza kojom tradicionalno svake godine započinje obilježavanje Europskog tjedna prevencije raka vrata maternice.

Svaki dan u Hrvatskoj jednoj se ženi otkrije rak vrata maternice, a gotovo svaki treći dan jedna žena umre od te vrste karcinoma. Najčešće obolijevaju žene između 35 i 49 godina, a u toj je dobnoj skupini rak vrata maternice drugi najčešći karcinom. Ovu hvalevrijednu kampanju, uz podršku  Grada Zagreba, Gradskog ureda za zdravstvo, organizira Hrvatska liga protiv raka u suradnji s udrugama Zdravka i Sve za nju.

Predsjednik Lige Damir Eljuga naglasio je važnost preventivnih ginekoloških pregleda koje bi svaka žena trebala obaviti barem jednom godišnje. Edukacijom i prevencijom pojavnost ove bolesti može se značajno smanjiti. Primjer su nam zapadnoeuropske zemlje, u kojima je njezina pojavnost znatno manja nego u Hrvatskoj.

Članovi Lige, zajedno s volonterima, na štandu na Cvjetnom trgu dijelili su građanima edukativne materijale i prodavali grančice mimoza po simboličnoj cijeni od 10 kuna, u čemu su im se pridružile i poznate osobe iz političkog i javnog života.

Prema podacima Registra za rak (HZJZ), od ove vrste karcinoma godišnje u Hrvatskoj obolijeva oko 350 žena, a umre ih oko stotinu.

S ciljem povećanja informiranosti i svijesti o važnosti sprječavanja, ranog otkrivanja i liječenja, od 25. do 31. siječnja tradicionalno će se obilježiti i Europski tjedan prevencije raka vrata (cerviksa) maternice.

Please follow and like us:
Follow by Email
LinkedIn
Share
Instagram