Na dnevnom redu 43. sjednice Gradske skupštine Grada Zagreba koja će se održati 21. srpnja 2016. naći će se prijedlog zaključka o prihvaćanju obvezujuće ponude za zakup poslovnog objekta za potrebe smještaja baletne škole na području Grada Zagreba, kojeg podnosi gradonačelnik Milan Bandić. Navedenim prijedlogom Grad Zagreb zakupiti će poslovni prostor u objektu trgovačkog centra Meridijan 16, na Gračanskoj cesti 208 na određeno vrijeme od 15 godina, uz mjesečnu zakupninu u iznosu od 8 eura/m2 na koji iznos se dodaje pripadajući PDV u kunskoj protuvrijednosti prema srednjem tečaju HNB-a na dan uplate, što za ukupnu površinu baletne škole od 1.502,03 m2 iznosi 12.016,24 eura na koji iznos se dodaje pripadajući PDV.

Škola za klasični balet jedina je u Republici Hrvatskoj koja uz osnovnoškolsko pruža i srednjoškolsko obrazovanje te tako obrazuje balerine i baletane u zvanje plesač klasičnog baleta. U kontinuiranom razdoblju svoga djelovanja od 1949. godine prošlog stoljeća, Škola za klasični balet može se, kao malo koja umjetnička škola, podičiti činjenicom da je odgojila niz glasovitih umjetnika, plesača i plesnih pedagoga koji su postali neizostavni plesni kadar (prvaci baleta, solisti) ne samo domaćeg, već i svjetskog glasa. Stoga, Škola za klasični balet kao stara i ugledna institucija, sasvim sigurno predstavlja jedan od simbola Grada Zagreba. Ugled svake institucije ogleda se u njezinom utjecaju na sredinu u kojoj djeluje i prostorima u kojima je smještena. Nažalost, Škola za klasični balet izabrala je da se smjesti u prostor trgovačkog centra, predaleko od pozornica HNK-a i LADA, čime ravnateljica škole i Gradski ured za obrazovanje otvaraju novo poglavlje u povijesti Škole za klasični balet.

Zagrebački HSLS protivi se prijedlogu preseljenja Škole za klasični balet iz središta grada na lokaciju trgovačkog centra „Meridijan 16“ na Gračanskoj cesti 208, u gradskoj četvrti Podsljeme uz nekoliko argumenata:

  1. uvjereni smo da se investitor i arhitekt trgovačkog centra nisu vodili idejom da u prostorima trgovačkog centra djeluje odgojno-obrazovna ustanova,
  1. nespojiva je zamisao djelovanja škole u trgovačkom centru, jer je sama funkcija škole odgojno-obrazovnog karaktera, a ne potrošačko konzumentskog. Navedeni trgovački centar pruža korištenje kockarnice, kladionice, kioska i kafića s ponudom alkoholnih pića i cigareta. Znamo da postoje propisi u ograničavanju uporabe navedenih proizvoda no hoće li netko od nas preuzeti odgovornost ukoliko neki potencijalni baletni talent ogrezne u pošast zvanu „klađenje“ ili s cigaretom uz neko piće poslije napornog nastavnog procesa uništi karijeru? Prostor trgovačkog centra je zamka da se u tom prostoru potroši vrijeme umjesto da se to vrijeme utroši na izvršenje školskih obveza. Upravo to odgovorni u gradu nude na pladnju učenicima ukoliko baletnu školu presele u trgovački centar. Školu na taj način stavljamo u službu nečega što nema veze sa odgojem i obrazovanjem, a ponajmanje građanskom kulturom,
  1. zbog svog specifičnog programa Škola za klasični balet nije kvartovska škola koja ulazi u sustav redovne mreže škola. Upravo zato Škola za klasični balet treba biti u središtu grada kako bi učenici u roku od petnaest minuta, kroz samu jezgru grada, kroz pješačku zonu, bez uporabe javnog prijevoza s lakoćom i bez gubitaka vremena lako se premjestili iz prostora škole u prostor pozornice HNK-a ili LADA gdje se također odvija dio nastavnog procesa,
  1. zbog prometno izolirane lokacije trgovačkog centra odnosno dislociranosti škole do koje se iz središta grada dolazi za cca 50 minuta kombinacijom javnog prijevoza i pješačenja, sasvim sigurno biti će otežan rad nastavnika i vanjskih suradnika škole ali i ono najvažnije, iznimno će teško biti uskladiti obveze učenika u redovnim školama s dnevnim obvezama u baletnoj školi. Izborom nove lokacije  Škole za klasični balet, gradska uprava i ravnateljica škole trebali su učiniti sve da učenicima bude lakše, što u slučaju lokacije baletne škole na Gračanskoj cesti 208 nije slučaj.
  1. glavna pretpostavka nove škole je suradnja i ravnopravni dijalog učenika, nastavnika, roditelja, ravnatelja i gradske uprave. U izboru nove lokacije Škole za klasični balet to je izostalo. Nova lokacija škole trebala se pronaći u središtu grada, dijalogom svih aktera u školi, a ne samo dijalogom ravnateljice i gradske uprave.

Klub gradskih zastupnika HSLS-a i nezavisnog gradskog zastupnika Vladimira Ferdeljija biti će protiv prijedloga odluke o preseljenju.

Please follow and like us:
Follow by Email
LinkedIn
Share
Instagram