OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Na konferenciji održanoj u četvrtak, 02. ožujka 2007., na okretištu autobusa linije 101, kod rotor-raskrižja Ulice Pantovčak-Gornje Prekrižje-Šestinski vijenac sudjelovali su Alen Ostojić, gradski zastupnik HSLS-a i predsjednik HSLS-a Grada Zagreba, gospodin Veljko Penezić, stanovnik Gornjeg Prekrižja i korisnik usluga ZET-a i Darko Klasić, tajnik GO HSLS-a Grada Zagreba te progovorili o problematici neuređenih autobusnih stajališta javnog gradskog prijevoza.

Gradonačelnik Grada Zagreba odlučuje o uređenju autobusnih stajališta. Nažalost, svjedoci smo da veliki dio mreže od 1.869 autobusnih stajališta nije uređen prema odredbama odluke o prijevozu putnika u javnom prometu i ne udovoljava osnovnim kriterijima pristupačnosti i sigurnosti.

Zašto autobusna stajališta gradska uprava ne održava kao  „namještaj grada“, već se prema njima odnosi kao ničijoj zemlji? Zašto na autobusnim stajalištima nema stajališne opreme i izvadka iz voznog reda? Zašto nam autobusna stajališta nemaju niti jedan prepoznatljiv simbol grada? Zašto nam autobusna stajališta nisu standardizirana? Zašto duljina autobusnih stajališta nije prilagođena duljini zglobnih autobusa? Zašto se ne provodi edukacija građana o sigurnijoj vožnji u autobusima?

Gradska skupština Grada Zagreba, na svojoj 6. sjednici u rujnu 2013. usvojila je Odluku o prijevozu putnika u javnom prometu koja ističe: “Stajalište je uređena i označena prometna površina namijenjena za zaustavljanje vozila na kojoj se putnicima omogućava da sigurno i neometano uđu ili izađu iz vozila. Odluka određuje i sadržaj stajališne opreme ističući da se autobusna stajališta po potrebi opremaju nadstrešnicom za čekanje sa sjedalima i prostorom za postavljanje prometnih informacija, košarom za otpatke i zaštitnom ogradom. Također, na stajalištu mora biti istaknuta oznaka vrste prijevoza, naziv stajališta i izvadak iz voznog reda.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

O uređenju autobusnih stajališta odlučuje Milan Bandić, gradonačelnik Grada Zagreba. Nažalost, veliki broj od 1.869 autobusnih stajališta javnog gradskog prijevoza nije uređen sukladno odredbama predmetne odluke, što građane – korisnike usluga javnog prijevoza dovodi u nepovoljan položaj   (izloženost lošim vremenskim prilikama, povećanim rizicima u prometu i dr.).

Zagrebački HSLS, u cilju poboljšanja sustava javnog prometa i prioritetno, sigurnosti putnika od gradonačelnika Milana Bandića koji odlučuje o načinu postavljanja stajališne opreme traži:

  1. da se sačini i javnosti predoči vremenska crta aktivnosti postavljanja cjelovite stajališne opreme na svim prioritetnim stajalištima na kojima ona ne postoji,
  2. da se odmah pokrene postupak javne nabave postavljanja cjelovite stajališne opreme na prioritetnim autobusnim stajalištima,
  3. da se duljina autobusnih stajališta izvan kolnika, uskladi s duljinom zglobnih autobusa,
  4. da se reaktivira program edukacije građana-putnika o sigurnoj vožnji u autobusima.

Realizacijom navedenih mjera ostvariti ćemo visoku razinu zadovoljstva građana-putnika u javnom gradskom prijevozu i doprinijeti daljnjem razvoju autobusne mreže Grada Zagreba.

Please follow and like us:
Follow by Email
LinkedIn
Share
Instagram