Nakon što je od potresa u Zagrebu prošlo već više od tri tjedna, gradonačelnik Milan Bandić odlučio je konačno pokrenuti gradske službe, što je vidljivo iz njegove izjave na konferenciji gradskog Stožera civilne zaštite. Grad Zagreb nabavit će nužni građevinski materijal sredstvima prikupljenima uplatama građana i pravnih osoba na posebnom računu za donacije te ih namjerava usmjeriti osobama navedenima na popisima koje utvrde mjesni odbori i gradske četvrti. U četvrtak, 9. travnja 2020. gradska uprava uputila je dopis vijećnicima mjesnih odbora i gradskih četvrti da tijekom uskrsnih blagdana popišu sve stambene objekte na svojem području za koje je potreban građevinski materijal, procijene količinu materijala potrebnog za obnovu te dostave te podatke gradskim službama do srijede, 15. travnja.

Ovaj zahtjev i plan gradske uprave u pogledu trošenja prikupljenih sredstava kao i sama organizacija su, najblaže rečeno, sami po sebi upitni, i to iz više razloga:

  • odgovornost se prebacuje na vijećnike, čija je kompetentnost procjenjivanja potrebne količine građevinskog materijala upitna
  • u doba pandemije koronavirusa, tijekom kojeg nitko ne bi trebao izlaziti iz kuće ako to nije neophodno, nije nužno da vijećnici, koji nisu profesionalne i stručne osobe, dodatno ugrožavaju svoje zdravlje kao i zdravlje svojih sugrađana, osobito s obzirom na to da je Grad već prikupljao podatke o oštećenjima putem online upitnika; ako je potrebna dodatna procjena, nju moraju obaviti stručne osobe
  • naputak za provedbu ove inicijative na razini je poluinformacije s nedovoljno detaljnim uputama, u kojima nije ni navedeno prema kojem će se kriteriju dodijeljivati građevinski materijal i u kojim količinama, što ostavlja veliku mogućnost da se on neće osigurati na učinkovit način svim zainteresiranim osobama jer u samoj priloženoj tablici nedostaju bitni podaci, poput, primjerice, broja telefona.

Sad kad je gradonačelnik konačno nakon tri tjedna od potresa odlučio djelovati, njegove mjere usmjerene su trošenju prikupljenih novčanih sredstava građana u iznosu od 5,5 milijuna kuna, a ne izradi cjelovitog plana obnove Zagreba. Improvizacija u pogledu mjera i postupaka kojom to namjerava provesti viđena je već više puta prilikom trošenja novca iz zagrebačkog proračuna, što je, nažalost, i dovelo Grad Zagreb u poziciju u kojoj se trenutačno nalazi. S druge strane, gradonačelnikov maćehinski pristup aktualnom problemu obnove Zagreba pokazuje da mu nije ni stalo do njegova rješavanja jer je ono nemoguće bez stvaranja cjelovitog okvira. Naime, zagrebački HSLS smatra da je uključivanje i participacija građana i njihovih predstavničkih tijela prilikom izrade i provedbe takvog okvira itekako dobrodošla, što će HSLS bezrezervno podržati, ali istodobno trenutačno osuđuje ovakav diletantski gradonačelnikov pristup jer dosadašnji njegovi potezi koji se tiču ove problematike nisu transparentni, racionalni ni smisleni, zbog čega je čitav proces unaprijed osuđen na propast te se HSLS ošto protivi tomu da se u njega uvlači i mjesna samouprava.

Darko Klasić zastupnik HSLS-a u Skupštini grada  Zagreba  pozvao je  gradonačelnika da preuzme odgovornost i počne racionalno djelovati kao institucija koja koristi stručne službe i stručnjake pri saniranju posljedica potresa jer je vidljivo da ovakvim postupanjem u slučaju neuspjeha ove mjere gradonačelnik opet želi prebaciti odgovornost i krivnju na vijećnike i građane Zagreba.

Please follow and like us:
Follow by Email
LinkedIn
Share
Instagram