Alen Ostojić, predsjednik HSLS-a Zagreba i gradski zastupnik HSLS-a, gradonačelniku Milanu Bandiću uputio je službenu inicijativu da Grad Zagreb organizira Dan prevencije kriminaliteta.

Još na aktualnom satu Gradske skupštine u travnju 2012. gradski zastupnik HSLS-a iznio je  prijedlog o organizaciji Dana prevencije, no do toga nije došlo. Analiza sigurnosnih podataka o kretanju kriminaliteta za Grad Zagreb pokazuje evidentan stalan porast broja kaznenih djela u periodu 2009.-2011., od 15.998 KD do 17.739 odnosno 17.464 KD u 2012.

S obzirom da su sigurnosni kapaciteti Policijske uprave zagrebačke u nadležnosti države, a sigurnosni rizici pokazuju da se 1/3 svih kaznenih djela i 2/3 najtežih kaznenih djela dogodi u Zagrebu, Ostojić skreće pozornost gradonačelniku Bandiću da kriminalitet nije isključivo problem policije.

Ostojić predlaže da gradonačelnik donese odluku o organizaciji Dana prevencije kriminaliteta Grada Zagreba, koji će okupiti sve aktere koji svojim radom utječu i mogu utjecati na smanjenje kriminaliteta u gradu. Od gradske uprave, policije, mjesne samouprave, nevladinih udruga, predstavnika korporacija, državnih institucija, medija, akademske zajednice i konačno, samih građana. Problemi grafita, provala u domove, džepne krađe, prevara starijih sugrađana, i dr. problemi su koji utječu na kvalitetu života u zajednici, te ih stoga i zajedno moramo rješavati“.

Please follow and like us:
Follow by Email
LinkedIn
Share
Instagram