Na Dan kad obilježavamo međunarodni Dan planeta Zemlje (53.put po redu) podsjećamo se i na našu obvezu da je čuvamo i održivo koristimo njene resurse. Na žalost, klima se rapidno mijenja te više nije upitno hoće li se događati klimatski ekstremi, već koliko će biti intenzivni i s kakvim utjecajem na naš život. Klimatska kriza globali je problem, no posljedice se osjećaju lokalno. Svi bi se trebali zamisliti nad činjenicom da čovječanstvo svake godine sve ranije  ulazi u tzv. „ekološki dug“ i potroši sve prirodne resurse koje Zemlja može proizvesti u godinu dana.

Upravo zato Europska unija svojim zelenim politikama želi biti predvodnica u borbi protiv klimatskih promjena i želi biti prvi CO2 neutralni kontinent. Svi strateški dokumenti i akcijski planovi koje donosi Europska komisija nalažu zelenu tranziciju i održivi razvoj u svim gospodarskim granama. I Hrvatska ide u korak s tim trendovima. Vlada Republike Hrvatske je u svoje zakonodavstvo implementirala direktive i smjernice te ide u smjeru održivog razvoja. Vidljivo je to iz svih sektorskih politika koje se provode po raznim resornim ministarstvima – prije svega u sektoru energetike, gospodarenja otpadom, održive gradnje, prometa i turizma. Nude se brojni poticaji jedinicama lokalne samouprave, tvrtkama, ali i građanima koji žele ulagati u dugoročno održive projekte.

U eri potrošačkog društva gospodarenje otpadom je veliki izazov. Zagreb kao najveći hrvatski Grad generira preko 20% ukupnih količina otpada i nažalost već dugi niz godina nema bitnijih pomaka u ovom sektoru. Kao glavni grad jedne od država članica EU predstavljamo svojevrsnu „crnu rupu“ kada je u pitanju otpad jer nemamo izgrađeno niti jedno postrojenje za obradu miješanog otpada, reciklabilnog otpada i biootpada. U tom smislu nas je čak pretekao i Beograd koji upravo pušta u rad modernu energanu na otpad. U protekle dvije godine Zagreb nije napravio niti jednu prijavu niti je povlačio EU sredstva da riješi ovaj problem. Nažalost ni drugi segmenti nisu ništa bolji u odnosu na recentnu prošlost. Zagrebom se valjaju kolone automobila, i nema baš nikakvih znakova da se bar radi na poboljšanju prometne protočnosti  što najbolje znaju stanovnici baš ovog zapadnog dijela Grada kojima za desetak prijeđenih kilometara treba i po sat vremena.  Očigledno je kako javni promet nije učinkovit niti sinkroniziran a sve skupa rezultira velikom potrošnjom fosilnih goriva te onečišćenjem zraka iz motora s unutarnjim izgaranjem. Zagreb zaostaje i u korištenju obnovljivih izvora energije. Nema nikakvih znakova da se planiraju ili odvijaju bilo kakve aktivnosti na korištenju geotermalnog potencijala a poznato je kako je po broju instaliranih elektrana Zagreb na predzadnjem mjestu u Hrvatskoj.

Zahvaljujući ustrajnosti HSLS-ovog zastupnika u gradskoj skupštini,  novi prijedlog odluke o komunalnom redu grada Zagreba koji će biti u četvrtak na sjednici skupštine integrirao je odredbe zakona o zaštiti od svjetlosnog onečišćenja. Koliko ekološko osvjetljenje u noćnim satima znači za dugoročno zdravlje građana i obnovu okoliša ustrajno ističe i udruga “Naše nebo” čiji apel “sat za planet zemlju” i ovom prilikom želimo prenijeti dalje s željom da se i grad Zagreb pridruži toj inicijativi.

Nadamo se stoga promjenama prvoo ovdje na lokalnoj razini i zato nije vrijeme za čekanja nego je vrijeme donošenje odluka. Međutim isto tako, očuvanje planeta je u rukama svih nas i mijenjajući svakodnevne navike možemo doprinositi pozitivnim promjenama. Podržimo održive politike  koje bi u konačnici trebale rezultirati smanjenjem i ublažavanjem evidentnih klimatskih promjena koje su u tijeku, istaknuo je povodom Dana planeta Zemlje  Mirko Budiša  predsjednika Savjeta HSLS-a  za zaštitu okoliša i održivost prirode. Članovi HSLS-a Zagreba pritom su prigodno ispred Trešnjevačkog placa prigodno dijelili vrtne sadnice kako bi građane podsjetili na međunarodni Dan planeta Zemlje te nužnost da održimo njezine resurse.

Please follow and like us:
Follow by Email
LinkedIn
Share
Instagram