Sa tiskovne konferencije Darka Klasića, tajnika HSLS-a Grada Zagreba, Dejana Bosaka predsjednik Savjeta za turizam GV HSLS-a Grada Zagreba, Alena Locherta vijećnika HSLS-a GČ Donji grad  održane  u srijedu, 23. studenog 2016. godine,   na križanju ulica Petra Berislavića i Ljudevita Gaja.

Danas, kada se približava kraju realizacija  radova u ulici Ljudevita Gaja i na Britanskom trgu  vrijeme je da se zapitamo je li doista moglo bolje?  Jesu li  zbog krive procjene gradskih službi i gradonačelnika ili objektivnih razloga radovi morali trajati toliko dugo? Građevinski radovi koji bi trebali  biti gotovi u mjesec dana nažalost u Gradu Zagrebu nerijetko traju i mjesecima.  Ne bi li prioritet izvođenja radova u centru grada zbog financijskih gubitka poslovnih subjekata i Grada Zagreba kao i zbog prometnog zagušenja,  trebala biti brzina realizacije radova.  Nažalost ovdje smo bili svjedoci da su tvrtke koje su angažirane za te radove svoje aktivnosti izvodile samo za osmosatno radno vrijeme  i u pravilu samo tijekom radnog tjedna.   Dali se mogućim produžavanjem izvođenja i dužine radova dodatno prazni gradska blagajna pod izlikom VTR-a i režijskih troškova?   Pozivamo  da se s obzirom na dužinu radova na Britanskom trgu i Gajevoj ulici javno prezentiraju svi troškovi , te da se napravi usporedba između natječajnoga iznosa kao i  razlike  tj.  ukupno plaćenih iznosa svih situacija od strane Grada Zagreba/Zagrebačkog holdinga i Zagrebačkih cesta prema izvođačima .

Zagrebačkim hotelijerima i ugostiteljima  kao i  obrtnicima i gospodarskim subjektima koji rade u Ulici Ljudevita Gaja i na Britanskome trgu odnosno Pantovčaku i Zelengaju, učinjena je značajna financijska šteta  zbog blokade pristupa  njihovim poslovnim kapacitetima, te smanjene frekvencije walk ina  kao i uklonjenim terasama  (; fiskalni gubitak imaju i zbog smanjene potrošnje i blagajne Grada Zagreba i RH).     Primjeri lokala Gajeve ulice, zatim hotela As i President u blizini Britanca te hotela  Dubrovnik i Esplanade sasvim dobar su primjer oštećenih hotelijera i ugostitelja.

Prisjetimo se da su radovi započeli u rujnu i  pravo je čudo da nitko od stanara i  posjetitelja Grada Zagreba nije stradao jer izvođači nisu adekvatno ni osigurali gradilište.  Bili smo svjedoci  kada je u iskopani šaht  upao auto s dvoje francuza koji su slijedili gps na putu prema hotelu Dubrovnik.  Zapitajmo se  kakvu sliku će to dvoje turista poslati svijetu?   Uspjeh u turizmu je trnovit i ne ugrožavajmo ga  bespotrebno.

Na kraju, ako želimo proširiti turističku ponudu Grada Zagreba nije dobro da u prijedlogu proračuna za 2017. godinu Zagreb opet ostaje bez Kongresnog centra, dok će brigu o razvoju trurizma i nadalje voditi odjel za turizam.  Ipak, želimo pohvaliti da je jedna  turističko kulturna atrakcija poput IN MUSIC festival, konačno stekao status manifestacije od gospodarskog interesa za Grad Zagreb za 2017., o čemu je HSLS govorio posljednje tri godine.

img_2363 img_2359 img_2385

Please follow and like us:
Follow by Email
LinkedIn
Share
Instagram