Dana 23.10.2012. u Europskom Domu održan je okrugli stol o mogućim rješenjima gospodarenja otpadom u Gradu Zagrebu. Okrugli stol održan uz sudjelovanje eminentnih stručnjaka s ovog područja: Mirko Budiša, dr.sc.Danko Dežđek, Vlasta Toth, prof.dr.sc. Darko Mayer, Stjepan Nikolić, prof.dr.sc. Nenad Mikulić, Željka Kučinić, mr.sc.Miroslav Rožić, Željko Horvat, Vesna Lubin, Željko Crnojević, Goran Gregurek i Vladimir Ferdelji donio je sljedeće zaključke:

1. Sustavno rješenje upravljanja otpadom u Gradu Zagrebu uredit će se po uzoru na mnoge europske gradove (Berlin), uz ugradnju specifičnosti vezanih za Zagreb. To znači da će upravljanje otpadom biti riješeno u dvije faze prikupljanja otpada i obrade otpada. Prikupljanje otpada obuhvaća odvojeno prikupljanje otpada u domaćinstvima pri čemu će se naknada za odvoz plaćati samo za mješoviti komunalni otpad, dok će odvojeni korisni otpad biti odvožen bez naknade. Obrada otpada vršit će se u centralnoj separaciji otpada i spaljivaonici koja će biti izgrađena u najkraćem roku. Lokacijski problem (Toplana ili separator) tehnološki problem i financijski problem rješivi su na osnovi diskusija stručnjaka Okruglog stola koji su se pozvali na već izrađene studije.

2. Do kraja 2018. godine do kada je moguće odlaganje otpada na Jakuševcu cijeli projekt mora biti završen.

3. Projekt spada u ključne projekte obuhvaćene izbornim programom HSLS-a, HSS-a i Zelene liste i kandidata za gradonačelnika Grada Zagreba Vladimira Ferdeljija, a konačna odluka o idejnom projektu biti će donesena referendumom u Gradu Zagrebu.

Please follow and like us:
Follow by Email
LinkedIn
Share
Instagram