U organizaciji HSLS-a Grada Zagreba i Udruge obitelji osoba stradalih u prometu održan je okrugli stol s temom Uloga političkih stranaka u ostvarivanju sigurnosti u prometu“.

 

U uvodnom dijelu okruglog stola Alen Ostojić, gradski zastupnik HSLS-a i predsjednik Savjeta za urbanu sigurnost Grada Zagreba  istaknuo je značajne elemente Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa:

          – Temeljni je dokument i platforma za podizanje razine sigurnosti cestovnog prometa u našoj državi na višu prihvatljivu razinu od sadašnje.

         –  NP na području RH postoji od 1994. Godine. U travnju 2011 godine Vlada RH donijela je novi NP za razdoblje 2011-2020.

         –  Definirana je vizija NP: drastično smanjenje svih oblika stradavanja; te su utvrđeni njegovi ciljevi, od kojih je glavni usklađen s europskim a glasi: smanjiti broj poginulih osoba u prometnim nesrećama za 50 posto u odnosu na stanje u 2010 godini, odnosno dostići brojku od 213 poginulih osoba na kraju 2020 godine!

Ostojić je istaknuo da Grad Zagreb ima ogorman potencijal za prometne nesreće:

          Registrirano je  475.163 vozila na motorni pogon, što je 25,0 posto vozila u RH. Među njima je 390.057 osobnih vozila i 39.014 teretnih vozila, 14.396 mopeda, 10.919 motocikala, 12.162 traktora, 1.011 autobusa.

          Također, riječ je i o 588.215 evidentiranih vozača, što je 25,8 posto vozača u RH.

          U 2013 godini u 7.362 prometne nesreće poginulo je 27 osoba. 420 teško je ozlijeđenih dok je 2.074 osobe lakše ozlijeđeno.,

Mr.sc, Nebojša Doder, stručnjak za sigurnost prometa u Državnoj upravi za ceste Kraljevine Norveške govorio je o organizaciji rada na prometnoj sigurnosti kroz europska i skandinavska iskustva. Mnoge europske zemlje idu ka ostvarivanju skandinavskog modela Vizija 0, koji polazi od pretpostavke da se u budućnosti neće događati prometne nesreće. Etika, znanje i podjela odgovornosti temeljna su načela te viziji.  Govoreći o značaju političkih stranaka u ostvarivanju prometne sigurnosti, Doder je rekao da stranke trebaju stalno ukazivati na činjenicu da je potreba za poboljšanjem prometne sigurnosti od nacionalnog interesa. Prometna sigurnost treba biti dio politike svake vlade dok se troškovi za poboljšanjem prometne sigurnosti trebaju realizirati gradskim i nacionalnim proračunom a nikako sponzorskim sredstvima.

Nebojša Čelica, predsjednik Udruge obitelji osoba stradalih u prometu, istaknuo je podatak da je u Republici Hrvatskoj od 91-2012 poginulo čak 14.770 osoba. Čelica je iznio podatak da su statistički podaci o broju smrtno stradalih u RH neujednačeni, te da preko 500 smrtno stradalih nije odgovarajuće prikazano.  Nužan nam je registar prometnih nesreća kako bi smo na temelju njega mogli izrađivati lokalne strategije prometne sigurnosti.

U raspravi su sudjelovli  predstavnici gradske uprave Zagreba Tihomir Barišić i Mate Merčep koji su iznijeli podatke o ulaganjima grada u prometnu infrastrukturu .

Tin Pažur kao predstavnik gradskog SDP-a se založio za jačanje ovlasti Vijeća za prevenciju pri gradskim četvrtima upravo po pitanju prometne sigurnosti.

Vlasta Toth predstavnica Oraha skrenula je pozornost na prekomjerno pa i “sumnjivo” postavljanja tzv.  ležećih policajaca založivši se pri tome za druge modele smirivanja prometa na zagrebačkim cestama poput preventivnih radara.

Okrugli stol s temom „Uloga političkih stranaka u ostvarivanju sigurnosti u prometu“ donio je zaključke da:

         –  građani imaju pravo na sigurno kretanje našim ulicama, na upotrebu cesta i sigurnost cestovnog prijevoza ali i dužnost pridonositi sigurnosti na cestama svojim vlastitim ponašanjem,

         –  podržavamo i potičemo organizaciju Foruma za suradnju- okruglih stolova, tribina, portala, javnih kampanja  i dr), na kojima bi se razmjenjivala znanja o prometnoj sigurnosti i iskustvima, aktivno djelovalo na smanjenju žrtava i dr.,

       –    podržavamo projekt izrade Registra prometnih nesreća u republici Hrvatskoj kojeg predlaže Udruga obitelji osoba stradalih u prometu iz Pule,

        –    pozdravljamo doprinos PU zagrebačke u aktivnostima prevencije prometnih nesreća kao i gradonačelnika Milana Bandića i gradske uprave na ulaganju u prometnu infrastrukturu Grada Zagreba, izgradnju i osnaživanje prometnog redarstva kao i  korištenje video kamera za promet u mirovanju. Pozivamo ih  na izradu Akcijskog plana usmjerenog prema  „VIZIJI 0“ u eliminaciji smrtno stradalih i ozlijeđenih na zagrebačkim cestama kao i snažnije promicanje inter sektorskih aktivnosti u ostvarivanju sigurnosti cestovnog prijevoza ( digitalizacija ZONA 500, sigurne rute do škola, smirivanje prometa u zonama pojačanog stanovanja osoba starije životne dobi i dr.

Please follow and like us:
Follow by Email
LinkedIn
Share
Instagram