Na današnjoj sjednici Gradske skupštine Grada Zagreba na aktualnom satu, gradski zastupnik i tajnik GO HSLS-a grada Zagreba Alen Ostojić, postavio je gradonačelniku pitanje i dao prijedlog.

Pitanje:

Na tragu inicijative HSLS GZ za uklanjanjem i zbrinjavanjem azbestnog krovišta OŠ AG Matoš na Ravnicama, javili su nam se roditelji drugih učenika koji ukazuju da njihova djeca polaze škole u kojima je također ugrađen azbest. Daljnjim istraživanjem, saznao sam da čak 70 zagrebačkih osnovnih i srednjih škola ima problem ugrađenog azbesta, riječ je o školama koje su se izgrađivale od 1965 pa do 1982. Godine. Stoga me zanima da li Vi kao gradonačelnik znate za ovaj problem,da li je grad napravio kategorizaciju škola prema starosti izgradnje ta da li grad ima sačinjen operativni plan uklanjanja i zbrinjavanja azbesta a na zadovoljstvo naših đaka,nastavnog osoblja i roditelja?!

Odgovor Gradonačelnika:

Poznat mu je taj problem ali opasnosti za zdravlje nema sve dok se azbest ne mrvi,također prihvaćam prijedlog kategorizacije škola i operativnog plana uklanjanja i zbrinjavanja. Azbesta ima na tisuće objekata u gradu pa i u samoj Gradskoj upravi gdje ja radim pa vidite da sam sasvim normalan.

Prijedlog:

Na zagrebačkim prometnicama vozi između 45000 do 55000 neosiguranih vozila sa ZG registarskim oznakama. Ta vozila u posljednje 2.5 godine usmrtila su 5 ljudi a na prometnicama zag županije još 11 ljudi. Moj prijedlog je da se omogući prometnim redarima prilikom nadzora prometa u mirovanju putem svog mobilnog računala za ispis kazni uvid u bazu podataka Hrvatskog ureda osiguravatelja, da li su automobili osigurani. Ukoliko nisu to će odmah vidjeti na svom računalu, pozvati će policiju koja će vozilo isključiti iz prometa. Također predlažem da se što prije stavi u funkciju prometnog redarstva  za 16 miliona kn , kupljeni sustav video nadzora parkiranih vozila.

Odgovor Gradonačelnika:

Odmah ćemo formirati radnu skupinu, prijedlog je dobar i krećemo u realizaciju.

Gospodine Ostojić se zahvalio članovima koji su mi pomogli u formuliranju pitanja i to Ani Srići, koja vodi akciju protiv azbesta u OŠ AG Matoš, te Zlatku Stiću, predsjedniku Odbora za obrazovanje GO. S obzirom na ozbiljnost situacije, predložio je da akciju proširimo na sve dječje vrtiće,osnovne i srednje škole grada zagreba koje imaju slični problem.

Please follow and like us:
Follow by Email
LinkedIn
Share
Instagram