Danas je na Strossmayerovom šetalištu HSLS grada Zagreba održao konferenciju za medije pod nazivom „Zagreb, grad bicikla – za grad zdravog prometa i života“. Na konferenciji su govorili Velimir Srića, predsjednik i Alen Ostojić, tajnik zagrebačkog HSLS-a koji je pokrenuo pitanje uređenja biciklističkih staza na aktualnom satu Gradske skupštine grada Zagreba. Probleme s kojima se susreću biciklisti u Zagrebu iznijela je i Lidija Jović osnivačica Facebook grupe biciklista koja broji preko 1000 gradskih biciklističkih entuzijasta.

Srića je naglasio da iako su tradicionalni epiteti Zagreba uvijek bili da je bijeli ili plavi grad, stranci ga često vide kao zeleni i naglašavaju to kao njegovu prednost i šarm. Važni dio tog zelenog imidža Zagreba je i afirmacija bicikla kao sredstva javnog prijevoza.

„Bicikl je simbol ekološkog prometa, borbe protiv zagađenja i zdrave fizičke aktivnosti. HSLS grada Zagreba se zalaže za stvaranje što bolje infrastrukture biciklističkog prometa u gradu. Predlažemo ubrzanu izgradnju što više parkirališta širom grada, izgradnju mreže biciklističkih staza te poboljšanje uvjeta sigurnosti  bicikala kako bi se smanjila ili spriječila njihova krađa. Samo u prošloj godini je ukradeno preko 400 bicikala, a rješenje toga bi bila registracija bicikla.“- rekao je Srića.

Please follow and like us:
Follow by Email
LinkedIn
Share
Instagram