ZAGREB – Glavna je nevolja Hrvatske vlasti da se njezini protagonisti ponašaju kao gospodari, a ne kao sluge građana. Jedan od primjera je vrlo loše gospodarenje imovinom glavnog grada Hrvatske, Zagreba, i zanemarivanje njegovih ogromnih, neiskorištenih potencijala. Zagreb obiluje praznim poslovnim prostorima dok u međuvremenu niču novi trgovački centri u kojima hrvatski poduzetnici i obrtnici plaćaju iznimno visoke cijene najma. Zagrebački jesenski velesajam jedva napuni dva paviljona, a ostali ogromni prostor zjapi prazan dok je Ljubljana svoj puno manji BTC pretvorila u regionalno mjesto ugodne trgovine, druženja i zabave.

Pokretanjem neke vrste političkog facebooka Predloži Zagrebe, pred godinu dana odlučili smo pokazati kako su drugačiji model i kultura političke suradnje između stranaka, dužnosnika i građana mogući. Do sada su na njemu građani predložili 115 ideja, a mi smo preuzeli odgovornost da, unatoč tome što nismo na vlasti, podržimo svaku kvalitetno zaokruženu i dobro obrazloženu inicijativu. Jedan od realiziranih prijedloga s portala Predloži Zagrebe je uređenje biciklističkih staza, posebno parkirališta za bicikle koje je grad Zagreb počeo uređivati na naš prijedlog.

Ideja koju danas propagiramo također je došla tim kanalom, a prijedlog je preseljenje svih državnih i gradskih institucija s Gornjeg grada na lokaciju zapuštenog gradilišta nove sveučilišne bolnice u Blatu. Smatramo kako takve inicijative mogu brzo promijeniti grad Zagreb i Hrvatsku jer hrabro i odlučno pokreću toliko potrebne promjene. Lišen monopola političkih institucija, Gornji grad bi mogao brzo postati kulturno-ugostiteljsko-obrtnička infrastruktura za značajno promicanje Zagreba kao turističkog središta. Istovremeno, neiskorišteni prostor nesuđene sveučilišne bolnice, konačno bi dobio namjenu objedinjene i usput smanjene te puno učinkovitije, državne i gradske administracije.

HSLS, kao logičan nastavak projekta portala PREDLOŽI ZAGREBE, uskoro pokreće ŽUTU AKCIJU u kojoj će članovi HSLS-a prošetati gradom, razgovarati s građanima i bilježiti njihove primjedbe i prijedloge o tome kako unaprijediti život i rad u metropoli. Svi će prijedlozi biti objavljeni putem Facebooka na odvojenoj stranici KREATIVNI GRAĐANI ZAGREBA – vaše ideje/želje, naš program!! Žuta akcija PREDLOŽI ZAGREBE kreće 23.09.2011.

Svi kažu kako smo zemlja ogromnih neiskorištenih resursa i potencijala. Stavimo ih konačno u funkciju građana Zagreba i razvoja Hrvatske!!rekao je Velimir Srića, Predsjednik HSLS-a Zagreba. „Maknimo političare iz Gornjeg grada, nekad zvanog centrom najljepše male metropole Europe i taj prostor stavimo u funkciju razvoja ugostiteljstva i turizma“.

Please follow and like us:
Follow by Email
LinkedIn
Share
Instagram