Svjedoci smo da  je nakon cijelog  niza projekta i  projektnih studija  uređenja Trga dr. Franje Tuđmana, trg postao samo još jedan od projekata koji će se u nekoj daljnjoj i nedefiniranoj budućnosti realizirati. I dok gradska uprava  ističe da želi biti istinski servis gradjana i nositelj projekata razvoja grada,  ostaje dojam da projekti poput  uređenja Trga dr. Franje Tuđmana  postaju  samo medijske alatke gradske uprave, koje  građani Grada Zagreba skupo plaćaju.   Izrada različitih  idejnih riješenja i projekata uređenja Trga dr. Franje Tuđmana koštala je dosada  građane više od   1.000.000,00 kn, a da na samome trgu nije zasađen niti jedan stručak cvijeća. Očigledno različiti neophodni projekti za Grad Zagreb , gradskoj upravi i gradonačelniku postaju samo  medijski poželjna prezentacije poput nekadašnjih kamena temeljaca a  bez stvarne  namjere realizacije istih.

Hiperinflacija izrade projekata i projektne dokumentacije   nije samo zahvatila samo neophodne kaptalne projekte Grada Zagreba već je ista od strane gradske uprave nametnuta i Vijećima gradskih četvrti , koji troše znatna sredstva svojih proračuna na izradu projektne dokumentacije čak i na minorne stvari kao što je počesto postavljanje jedne klupe te znatno onemogućuje ili usporava provođenje malih komunalnih akcija gradski četvrti.

Izrada  projektne dokumentacije  za potrebe gradske uprave, vijeća gradskih četvrti i Zagrebačkog holdinga postala je biznis u kojem se vrte veliki novci u interesu  odabranih  projektnih  ureda , vrlo često bez čvrsto zadanih vremenskih okvira te upitnih financijski troškova.

Zagrebački HSLS, u cilju poboljšanja sustava izrade projektne dokumentacije i realizacije usvojenih  projekata gradonačelniku Milanu Bandiću predlaže:

  • da se sačini i učini dostupnom vremenska crta realizacije projekata usvojenih od strane Gradske skupštine kao i vremenski okvir izrade projektne dokumentacije koju su privatni projektnim uredi dobili
  • da se u svrhu uštede sredstava , učinkovitije realizacije i standardizacije izrade projekata formira stručni tim u okviru Gradskog ureda za strategijskog planiranja i razvoja grada koji bi vršio projektiranje za potrebe gradske uprave, vijeća gradskih četvrti i Zagrebačkog holdinga
  • Gradska uprava i nadležne podružnice Zagrebačkog holdinga neka provedu  reviziju realizacije naručenih projeketa

Realizacijom navedenih mjera ostvariti ćemo visoku razinu učinkovite izrade i realizacije projekta te znatnih financijskih ušteda  na projektima Grada Zagreba i Zagrebačkog holding.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Please follow and like us:
Follow by Email
LinkedIn
Share
Instagram