Darko Klasić postavio je  pitanje gradonačelniku Tomislavu Tomaševiću, ako niste u stanju provesti obični natječaj, kako ćete tek riješiti ključne probleme Zagrepčanki i Zagrepčana, kako ćete izliječiti Zagreb?  

Iako je od prošlog raspisanog natječaja za voditelje podružnica Zagrebačkog holdinga prošlo manje od tri mjeseca, u utorak  23. studenog objavljen je novi natječaj za nove voditelje podružnica holdinga čime je  nastavljeno lutanje nove gradske uprave u upravljanju Zagrebačkim holdingom.

Raspisivanju novog natječaja prethodilo je neobjašnjivo dugi vremenski period  od preko dva mjeseca odabira kandidata iz prethodnog natječaja zatim neobjašnjeni slijed kontradiktornih i upitnih zakonskih odluka te imenovanje novih voditelja i v.d. voditelja podružnica holdinga. Da bi tome slijedio vratolomni obrat  gdje je natječaj poništen 17.11. , devet dana nakon isteka zakonskog roka, te kako je moguće da su osobe imenovane voditeljima podružnica 6 dana prije poništenja natječaja?

Predsjednik HSLS-a Grada Zagreba i saborski zastupnik Darko Klasić  pri tome da je utvrdio da su samo ovdje  dvije mogućnosti – ili je ovo nesposobnost , ili je neko muljanje u začetku. Čuvate li  mjesta za nekoga ili  Prilagođavate li natječaj za nekoga?

Kako je moguće da nova uprava Zagrebačkog holdinga najavljuje moguće poskupljenje cijena usluga holdinga  , a  nije  u stanju izabrati  već četiri mjeseca za voditelje-direktore podružnica holdinga koji bi trebali riješiti ključne komunalne probleme i poboljšati uslugu građanima. Naši građani  a sigurno i birači gospodina Tomaševića takvo što nisu sigurno očekivali.

Gradski zastupnik Kristijan Jelić osvrnuo se ispred gradskog HSLS-a na prosvjed roditelja odgojitelja koji će se održati sutra u 17,00 sati ispred gradskog poglavarstva.

Naravno da je ta mjera svojedobno bila politička i populistička mjera bez dubinske financijske analize  od strane bivšeg gradonačelnika, te je to veliko opterećenje za proračun. Slažemo se da je rana socijalizacija bitna za razvoj i obrazovanje djeteta, nije dobro tako dugo izbivati sa tržišta rada ali grad Zagreb je tim roditeljima ponudio „ugovor“, a roditelji su svoju ugovornu obavezu ispunili i nepobitno je da su ta djeca i rođena. Način ukidanja takvih mjera retrogradno bez mogućnosti prilagodbe nije prihvatljiv, te se  ona  može ograničiti isključivo na  nove korisnike ali također uz prethodnu ozbiljnu analizu.

Ne možemo se igrati egzistencijom i sudbinama ljudi na dnevno političkoj bazi ako smo odgovorno društvo i smatramo da  smatramo da prve uštede u reformi nisu trebale biti na djeci i socijalnim pravima. Platforma Možemo se olako igra sa ljudskim sudbinama više od 5.500 korisnika te mjere, te više od 21000 djece.

Tvrdnje da ta mjera nije imala rezultate je također neistinita. Naime od uvođenja mjere rađa se (kao treće dijete) tristotinjak djece više. S druge strane trebamo se zapitati koliko bi se djece manje rodilo da nije bilo raznih poticajnih demografskih mjera ??

U najbogatijim zemljama EU rađa se prosječni između 1.2 i 1.4 djeteta što znači da ni sigurni ekonomski i socijalni okvir nije garancija da će se više djece rađati. Naprosto se zapadna civilizacija predala komoditetu, a dijelom je prisutna i dekadencija, tako da se djeca smatraju troškom. Nažalost to je brzo rastući trend s kojim se moramo ozbiljno uhvatiti u koštac, a ukidanje socijalnih stečenih prava sigurno nije ispravan put !

Please follow and like us:
Follow by Email
LinkedIn
Share
Instagram